Вођени сећањима старих Власотинчана, а са жељом да поштују традицију и истинске вредности, као везу са оним што је било и као путоказ где треба да се иде, Управни одбор Библиотеке сагласио се са предлогом директора Србе Такића да се обнови слава Свети Спиридон, коју је библиотека славила до Другог светског рата.

Недеља, 25. децембар, дан Светог Спиридона, зато је био посебно свечан у градској цркви Свете Тројице. Обављен је чин благосиљања и резања славског колача, а после тога директор библиотеке Срба Такић, у улози домаћина позвао је присутне на послужење.

Свети Спиридон заштитник је мајки и деце, па су га пре рата славили многи занатски еснафи у Власотинцу и да доказ његове важности потврђује то да му је лик приказан на олтарској икони – у краћем обраћању присутнима рекао је Срба Такић.

Архијерејски намесник власотиначки, протојереј Никола Пешић, говорио је о значају празника, али и о важности учења, сазнавања, ширења духовних видика и моралних вредности. Славском послужењу, поред великог броја верника, присуствовали су и ученици веронауке, које је вероучитељица Наташа Видосављевић довела на свето причешће.

Фотографија: www.jugpress.com
Извор: www.jugpress.com