У галерији Народне библиотеке „Вук Караџић“ представљен је Протокол крагујевачког читалишта од 1854. до 1857. године.

Овај документ од великог је значаја за историју читања и библиотекарства, како у нашем граду тако и у Србији и део је пројекта који је суфинансирало Министарство културе и информисања.

Прва читалишта у Србији отворена су четрдесетих година 19. века у организацији удружења грађана са циљем развоја друштва у образовном, политичком и културном смислу.

Једно од првих читалишта отворено је у Крагујевцу 1846. године и на основу сачуване архивске грађе у виду протокола долази се до закључка да је Крагујевачко читалиште активно радило 33 године.

Сачувани протоколи представљају документ од изузетног значаја за српско библиотекарство јер се тадашња читалишта сматрају претечом библиотека.

Фототипско издање у коме су реконструисани догађи и рукописи који нису лако читљиви биће од помоћи будућим истраживачима и публици да лакше листају материјал и добију увид у историју читалаштва.

Пројекат заштите културних добра у који спада и Протокол крагујевачког читалишта део је заједничког рада Народне библиотеке „Вук Караџић“ и Народне библиотеке Србије.

Протокол читалишта од 1854. до 1857. године садржи 24 листа формата 26×47 центиметара са страницама исписаним црним мастилом.

Листови су по ивицама незнатно искрзани, али солидно очуваних површина без значајних физичких оштећења.

У плану је да документ у дигиталној форми буде постављен на званичан сајт крагујевачке библиотеке како би што већи број заинтересованих био у прилици да погледа и нешто више сазна о феномену Крагујевачког читалишта.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Извор: www.rtk.co.rs