Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ у Чачку, која је основана пре 170 година, први пут је 2019. добила своју зграду чија је површина 3.500 квадрата.

Изградња нове зграде Библиотеке започела је 2017. године, а изградњу је финансирала локална самоуправа Чачка из градског буџета са 145 милиона динара.

Тадашњи министар културе Владан Вукосављевић рекао је на отварању да ће нова зграда Градске библиотеке бити најмодернија и највећа зграда јавне библиотеке у Србији, са 3.500 квадрата простора на три нивоа и четвртим испод земље.

„Уједно, ово је након 1990. године прва потпуно нова зграда градске матичне библиотеке у Србији“, рекао је тада Вукосављевић.
Библиотека има око 130.000 књига и часописа које су смештене на полицма укупне дужине два километра. Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ позната је по великом броју читалаца и наслова и то је чини једном од најуспешнијих библиотека у Србији.
02:21 Извор: Промо

„Посебно одељење за одрасле кориснике Градске библиотеке ‘Владислав Петковић Дис’, броји око 70.000 књига, у самом одељењу и имамо два депоа са још отприлике 30.000 књига. Можемо се похвалити великим избором белетристике, које наши читаоци најрадије позајмљују и имамо доста стручне литературе, коју највише користе студенти и они који се баве разним истраживањима и користе наше читаонице и уопште простор библиотеке“, каже Марина Белић, библиотекарка.

Како би грађанима додатно олакшали током пандемије и изолације, библиотека је покренула нову услугу – Књига на кућном прагу.

„Од почетка актуелне ситуације са ковид пандемијом, имамо нову услугу ‘Књиге на кућном прагу’, како бисмо превазишли све негативне ефекте ове ситуације као што су отуђеност и усамљеност. Књиге достављамо корисницима, најчешће онима преко 65 година и који нису у могућности да посете просторије библиотеке или наше огранке“, рекла је она.

Ова библиотека има и посебно одељење за децу и младе намењено предшколском и основношколском узрасту. „Броји негде око 2.200 активних корисника, што је за време у којем живимо изузетно похвално. Када је реч о фонду, имамо негде око 15.000 књига. Живимо у времену када се стално поставља питање да ли деца ћитају и у којој мери. Ми можемо са радошћу да кажемо да деца читају и то све више, јер је дошао изгледа тренутак да су им можда мало и досадиле ове модерне технологије, па се враћају старој доброј забави“, каже библиотекарка Ана Станојевић.

Подсећања ради, нова зграда Библиотеке има неколико конференцијских сала, више читаоница, галеријски простор, одељење за младе, двориште за програме на отвореном, кафе-књижару, електронску читаоницу, собу легата, као и бесплатан интернет у целој згради.

„Простор је реконструисан, дограђен, у потпуности објекат Дома војске, односно Дома ЈНА, који је егзистирао на овом простору од 1962. године и сем тога што је био Дом војске, био је и центар окупљања локалне заједнице јер су се у овом простору дешавале многе занимљиве ствари. Такође, осим што радимо онај традиционални део посла, сакупљања, чувања, издавања на коришћење библиотечког материјала нашим корисницима, имамо и све богатију програмску и издавачку делатност“, навела је заменица директора библиотеке Марија Радуловић.

Извор: www.mondo.rs