Народна библиотека „Вељко Петровић“ и њени огранци у насељеним местима општине Бачка Паланка на својим полицама чувају 227.498 публикација, а књижни фонд се редовно обнавља новим насловима у складу са потребама и жељама корисника, каже за наш лист директор ове установе културе Миладин Зорић. У протеклој години фонд је увећан са 4.551 књигом, куповином, откупом Министарства културе и информисања Републике Србије, пројектом АП Војводине и поклонима.

– Народна библиотека „Вељко Петровић“ установа је која негује културу и традицију своје средине од оснивања прве српске читаонице у Бачкој Паланци далеке 1869. године па до данас, активно учествује у друштвеном животу грађана наше општине као културни, али и информациони центар који посредује између књига, информација и корисника. Дан Библиотеке је посвећен заначајном српском писцу Вељку Петровићу и низом едукативних садржаја биће промовисано његово књижевно дело – каже директор Миладин Зорић.

Са бројним и разноврсним активностима ова установа представља место сусрета и дружења, простор за одржавање културних садржаја, размену идеја и учење. Контакт са корисницима одржан је упркос пандемији, објашњава директор Зорић, те су у претходном периоду са мањим групама корисника организоване књижевне промоције завичајних аутора и обележени значајни датуми, празници и годишњице. У протеклој години организоване су 52 манифестације.

У Библиотеци „Вељко Петровић“ посебну пажњу посвећују најмлађима, те су за децу организоване креативне, ликовно-литерарне, драмске и музичке радионице. Подршка није изостала ни приликом учешћа малишана на различитим конкурсима, манифестацијама и приредбама. Кроз све ове активности вредно се радило на популаризацији књиге и читања, подстицању креативног стваралаштва и неговању правих друштвених вредности. Такође, у овој бачкопаланачкој установи истичу и да су сарађивали и настављају сарадњу са другим установама културе, колегама из других библиотека, организацијама и удружењима из локалне заједнице.

Директор Народне библиотеке „Вељко Петровић“ наглаша да је број уписаних чланова, како у централној згради, тако и у огранцима, у континуитету, а приметан је већи број корисника који су се по први пут уписали, што је податак који охрабрује. На крају 2021. године било је 6.115 активних чланова, од којих су најбројнија деца до 15 година. То посебно радује запослене, јер је свако дете будући одрасли корисник. Исто тако, то је и знак да је Библиотека на добром путу и да писана реч има будућност.

Пандемија коронавируса утицала је на рад културних установа широм света, па је тако и Библиотеци у Бачкој Паланци донела низ промена, које се највећим делом односе на измењен начин рада са корисницима.

– Немогућност директног контакта ипак није угрозио потребу корисника за књигом и читањем – говори директор Миладин Зорић. – Тако да је укупан број прочитаних књига и сликовница у нашој Библиотеци у 2021. години износио 75.952 примерка. У сарадњи са Министарством културе и информисања набављен је професионални скенер А3 формата за дигитализацију грађе која се баштини у Завичајном одељењу и нашој архиви. Наставили смо са стручним усавршавањем запослених, а наши библиотекари су успешно презентовали рад Библиотеке на једном од најзначајнијих стручно-научних скупова Библионету.

Када су у питању планови за будућности, један од циљева у овој установи је још боља техничка опремљеност, наставак процеса дигитализације, а циљ је и да се Билиотека у систему Бисис повеже са другим библиотекама и на тај начин поједностави и убрза унос података на набавно-обрадном одељењу. Наставља се, као и до сад, са организовањем различитих садржаја из области културе, промоцијама, едукацијом и сваком врстом друштвене делатности које Библиотеку чине централном институцијом културе у бачкопаланачкој општини, закључује директор Народне библиотеке „Вељко Петровић“, Миладин Зорић.

Извор: ww.dnevnik.rs