Фонд ретке и старе књиге Библитеке Града Београда представиће од следеће недеље до краја марта драгуљ из своје ризнице – отисак Појтингерове табле из 1652. године, најчувеније старе путне мапе света.

Набавка посебне изложбене витрине која обезбеђује контролисане услове температуре и влажности, омогућила је да драгоцености које се чувају у посебним фондовима Библиотеке буду безбедно приказане.

Претпоставља се да је оригинал Појтингерове табле око 340. године израдио римски картограф Касторије, а после распада светског царства, све до модерног доба није било бољег и практичнијег „путовође“.

– Итинерери су у свом најосновнијем облику били поједностављене мапе предела и градова дуж одређеног пута, са уписаним раздаљинама – каже аутор изложбе мр Љубица М. Ћоровић, библиотекар саветник.

– За разлику од детаљних, скупих и гломазних картографских примерака, итинерери су практични за употребу и једноставни за умножавање јер су израђивани у облику свитака, или на посебним листовима, на којима су шематизовано приказивани путеви кроз римске провинције.

Мр Ћоровић додаје да су забележене путне станице, раскрснице, насеља, важније реке, понека планина и називи покрајина. Раздаљине између станица су означаване у римским миљама. Издужене деформације облика представљених на Појтингеровој табли наглашавају прегледност мреже која повезује око 3.500 географских имена, целокупну територију Римског царства, од Велике Британије до Хиндустанских низија, па и римска насеља Таурунум и Сингидунум, данашњи Земун и Београд.

Чувени картограф Абрахам Ортелијус је у Антверпену 1598. одштампао своје прво издање целе Појтингерове табле која је ради прегледности распоређена на четири штампана листа.

– Ово штампарско решење доживеће многобројна доцнија издања у познатим европским картографским радионицама – каже мр Љубица М. Ћоровић. – Најпознатија су амстердамска издања картографске радионице Јана Јансона. Библиотека града Београда излаже отисак из 1652. године.

Библитека града Београда заснована је 1929. на разноврсној библиотечкој грађи посвећеној историји нашег града. Фонд старе и ретке књиге и књиге о Београду садржи старе штампане монографије, ретка и ратна издања, рукописе новијег доба, збирку фотографија и старих разгледница, стару картографску грађу.

Извор: www.novosti.rs