Библиотека града Београда покренула је прву српску библиотечку мобилну апликацију, израђену према највишим светским библиотечким стандардима.

Андроид и iOS верзију апликације покренули смо са циљем да својим члановима омогућимо олакшано, атрактивно, лако коришћење библиотечких услуга. На овај начин, пратећи светске трендове у библиотекарству, излазимо у сусрет навикама и потребама корисника у савременом, технолошки развијеном друштву.

Чланови библиотеке коришћењем апликације имају низ погодности које им значајно унапређују коришћење наших услуга. Имају читаву библиотеку на свом мобилном телефону, и једно сасвим ново корисничко искуство. Инсталирањем апликације чланови добијају:

– Електронску чланску карту, која у потпуности замењује физичку чланску карту
– Претраживање е-каталога библиотеке – комплетног фонда у читавој БГБ мрежи
– Подсетник када им истиче рок за враћање књиге и када им истиче чланарина
– Могућност да сами продуже рок за враћање књиге
– Могућност резервисања жељеног наслова
– Увид у своја тренутна задужења
– Увид у своју комплетну историју читања
– Мапу свих библиотека у нашој мрежи, са контакт подацима и радним временом
– Информације о свим програмима које организујемо
– Могућност да поставе питање библиотекару
– Одговоре на најчешћа питања

Апликација је слободна за преузимање преко Гугл и Епл продавнице (потребно је само у пољу за претрагу укуцати реч BISIS), и могу да је користе сви грађани. Преко ње ће моћи да претражују наше фондове, информишу се о дешавањима у библиотеци, условима учлањења, свим нашим локацијама широм града. Наравно, наши чланови ће поред овога имати и низ других функционалности које смо навели изнад.

Апликација доступна и у другим градовима

Апликација је израђена уз подршку Министарства културе и информисања, у оквиру пројекта „Библиотека у џепу корисника – mBISIS”. Намењена је за коришћење у 10 библиотека. Поред Библиотеке града Београда, која је носилац пројекта, апликација је израђена и за потребе јавних библиотека из Новог Сада, Шапца, Зрењанина, Панчева, Сремске Митровице, Кикинде, Лазаревца, Обреновца и Палилуле.

Преузето: www.blic.rs