Кикинђани дефинитивно воле књиге и читање. То су показали 1. и 2. јула, када је у дворишту Народне библиотеке „Јован Поповић“, почео 16. међународни Фестивал кратке приче „Кикинда шорт”.

Упркос тропској врућини, публика је попунила пријатни амбијент овог простора, а своје приче, на језику земље из које долазе, представили су учесници из пет земаља: БиХ, Мађарске, Румуније, Северне Македоније и Србије.

– Трудимо се да окупимо младе ауторе, мада увек имамо и неког искуснијег писца. Фестивал је и основан да би се на неки начин скренула пажња на збиља запостављену форму кратке приче. Други циљ је био да повежемо младе ауторе како би могли да помогну једни другима, да се и за њих чује у другим земљама. Уз опасност да будем субјективна, мислим да смо и успели. Уз то, пратећи издавачку делатност, могу да кажем да је збирки кратких прича сада више него пре 16 година – навела је Вера Папић, организатор фестивал.

Представили су се писци, Михаела Шумић (Босна и Херцеговина), Габи Чутак (Мађарска), Андреи Доша (Румунија) и Ана Марија Грбић (Србија), преселити у Београд. Своје приче су читали у Културном центру „Магацин”. Осим њих, фестивал има и писца-критичара, а то је Саша Ћирић, који доводи и госта изненађења. Фестивал кратке приче „Кикинда шорт” ове се године одржавао под слоганом „Стаге 16“, а подржали су га подржали Министарство културе и информисања, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и Град Кикинда.

– Град Кикинда увек ће подржати иницијативу која иксазује уметнички потенцијал младих људи- рекла је Валентина Мицковски, чланица Градског већа за културу и образовање.

Извор: www.novosti.rs