Градска библиотека Панчево и Пасаж су, 13. априла, приредили сусрет са песником Селимиром Радуловићем у панчевачком „Дворишту“. Том приликом промовисано је његово ново остварење „У царству ветрова арамејских“, објављено прошле године у београдској „Лагуни“. О њему је, надахнуто и студиозно, говорила др Мина Ђурић, професор на Филолошком факултету у Београду. Вече је водио писац Немања Ротар, PR панчевачке библиотеке.

„У царству ветрова арамејских“ је једанаесто поетско дело Селимира Радуловића, творца специфичне поетике и усамљеног гласа српске духовне поезије. Претходе му: „Последњи, Дани“, „Сан о празнини“, „У сјенку улазим, оче“, „О тајни ризничара свих суза“, „Снови светог путника“, „Под кишом суза с Патмоса“, „О пастиру и камену са седам очију“, „Сенка осмог еона“, „Дванаест“ и „О дукату с ликом старца“ и још толико књига изабраних (и нових) песама, пет хрестоматија, књиге књижевно-критичких текстова и изабрана дела (2014).

Превођен је на македонски, руски, грчки, немачки и енглески језик, а о његовом делу објављене су две књиге: Слободан Жуњић, „Лако језгро песништва“ и Саша Радојчић, „За светлом из очеве колибе“. Издавачка кућа Чигоја објавила је, у колекцији Одговори, књигу разговора Милоша Јевтића са Селимиром Радуловићем „Очево лице књиге (2017).

Из великог броја записа и живе речи изречене о аутору и његовом делу издваја се глас Његове светости патријарха српског господина Порфирија:

„…Истински, аутентични песник и уметник није онај који објашњава свет покушавајући да створи неку своју слику света, него је онај који покушава да открије тајну света, једну и јединствену, увек исту, на свој непоновљив начин“.

У страсној седмици, у време службе на велики четвртак у храмовима, манастирима и црквама, организатори су желели да одрже пригодну поетску службу за вернике и посвећенике поетске речи. Присутни су имали ретко задовољство да чују исповедну молитву једног од најзначајнијих српских поета. Посебан утисак на слушаоце оставили су записи о седам невидљивих монаха из циклуса „Угарци са Криа Нера“ (Колико их је укупно? Седам. И читав свет држе!…).

Скровити кутак „Дворишта“ показао се као општељитељно и погодно место за овакве сусрете. Неконвенционалан простор и предпразнична атмосфера допринели су живом и отвореном разговору са песником који је евоцирао успомене на сусрете и дружења са панчевачким песницима, уметницима и посленицима у култури. Посебно је истакао пријатељство са аутором стихова „О светлости, о нежности, о мраку“, Душаном Вукајловићем. Поменут је његов песнички, друштвени и политички ангажман који је прекинула прерана смрт пре скоро три деценије.

Посету Панчеву, Селимр Радуловић, управник Библиотеке Матице српске, искористио је да обиђе Градску библиотеку и поклони један број матичиних издања.