Преузми програм (PDF)

Читалиште: научни часопис за теорију и праксу библиотекарства, Српска читаоница у Иригу, Градска библиотека Панчево и Центар за културу и екологију ПанАрт и ове године организују манифестацију која окупља вернике, љубитеље лепе речи и библиотекаре из целе Србије – Реметица 2023. Она ће бити одржана у Малој Ремети од 21. до 23. априла 2023. године, а тема стручног скупа је: „Интердисциплинарност у библиотекарству – изазови и решења“.

Она подразумева саветовање учесника, књижевни и уметнички део, посету манастиру Мала Ремета и сусрет са сестринством овог манастира, духовне разговоре са архимандритом Арсенијем из манастира Бешеновo и архимандритом Стефаном из манастира Велика Ремета, присуствовање служби у манастирској цркви и помен блаженопочившој игуманији мати Рафаили. Планирани су обиласци манстира Бешеново и Беочин у коме ће бити представљен „Стоглав из 1743 : рукописни приручник јерођакона Јоасафа“, издање крагујевачке библиотеке. О њему ће говорити мр Душица Грбић, Виолета Јовичинац Петровић и Мирко Демић.

За први дан предвиђено је свечано потписивање протокола о сарадњи Градске библиотеке Панчево и Српске читаонице у Иригу, отварање изложбе Весне Петровић и Дубравке Симовић „Осам рукописних књига у манастиру Мала Ремета“ о којој ће говорити мр Душица Грбић, археограф саветник из Библиотеке Матице српске, као и свечано уручење Плакете „Пустињска ружа“.

Организатори манифестације „Реметица 2023“ установљавају и ове године, по први пут, додељују Плакету „Пустињска ружа“ за изузетан допринос и сампрегоран рад на пољу вере, духовности, неговања лепе речи и значајне резултате истраживања културне историје на српском духовном простору.

На почетку стручног скупа учесницимаће се обратити Јелена Глишовић, библиотекар саветник у Народној библиотеци Србије, председник БДС, а уводну реч ће дати мр Гордане Ђилас, библиотекар саветник (БМС).

У три „прстена“ стручног скупа излагачи ће бити : Драгана Тојага (НБ „Доситеј Обрадовић“, Стара Пазова), Небојша Цвејић (Библиотека шабачка), мср Драгана Ђорђевић (ГБ „Атанасије Стојковић“, Рума), Јована Бакајлић, (НБ „Симеон Пишчевић“, Шид), Милијана Дмитровић Торма (Библиотека „Глигорије Возаровић“, Сирмијум), Авакум Квас (Удружење „Еустахија“, Ириг) и Вера Новковић (Српска читаоница у Иригу).

Прве вечери ће у пратећем програму бити изведена монодрама Драгане Боснић, „Жена са кесом на глави“, а друге вечери Драгана Типсаревић, библиотекар саветник, и Никша Барлов ће промовисати књигу „Читам да се прочитам : Зашто читати књиге у дигитално доба“ проф. др Михе Ковача и издавача Центар за културу Градац из Рашке. У наставку вечери наступиће кантаутор Тодора Стојиновић и биће представљен Зборник најлепших песама о вину Српске читаонице у Иригу и винарије „Мачков подрум“

Реметица ће окупити тридесетак учесника из Панчева, Ирига, Сремске Митровице, Шида, Шапца, Старе Пазове, Београда, Руме, Новог Сада,Крагујевца, Рашке, Бачке Паланке и Краљева. Радни део програма и смештај је у „Лугарници“ (www.lugarnica.rs), живописном објекту у непосредној близини фрушкогорског манастира Мала Ремета. Организациони и програмски одбор чине: библиотекари саветници Весна Петровић, мр Гордана Ђилас и Горан Траиловић, Вера Новковић, директор Српске читаонице у Иригу и Дејан Боснић, директор ГБП.

Преузми програм (PDF)