Мајски дани књиге у знаку аустријске књижевности
Од 27. до 31. маја, Градска библиотека Панчево

Шеснаеста по реду књижевна манифестација Мајски дани књиге одржаће се од 27. до 31. маја у организацији Градске библиотеке Панчево и биће посвећена аустријској књижевности. Уз покровитељство Аустријског културног форума и града Панчева, у оквиру овогодишњег издања под слоганом Панчевачки књижевни валцер који ће се одржати у читаоници Градске библиотеке Панчево говориће Барбара Марковић, Елена Меснер, Рихард Шуберт, Јелена Костић Томовић и Мило Ломпар. Осим главног, биће организован и пратећи програм посвећен деци, а улаз на све програмске садржаје је бесплатан.

У понедељак, 27. маја у 19.30 манифестацију ће свечано отворити Књижевно вече Барби Марковић, савремене књижевнице у оквиру које ће, осим ње, говорити и професорка Јелена Костић Томовић.
Друге вечери манифестације, у уторак 28. маја од 19.30 часовао одржаће се Књижевно вече Елене Меснер и Рихарда Шуберта, а књижевно дружење са овим аустријским књижевницима биће прилика да посетиоци сазнају нешто више о њиховом стваралаштву, али и о том вековном сусрету култура.
Програм треће вечери манифестације који ће се одржати у среду, 29. маја од 19.30 часова биће посвећен феномену Томаса Бернхарда, једном од најзначајнијих аустријских писаца у оквиру књижевне трибине Бернхардови синовци или шта је данас Бернхард нама, а шта њима? о чему ће говорити Барби Марковић, Елена Меснер, Рихард Шуберт и Јелена Костић Томовић.

Осим разговора посвећених аустријској књижевности, овогодишња манифестација биће у знаку стваралаштва уважених српских аутора, те ће током пете вечери манифестације, у четвртак, 30. маја од 19.30 бити одржан Разговор о књизи Црњански – биографија једног осећања Мила Ломпара, а у програму ће учествовати аутор књиге и књижевник Вуле Журић.

Последње вечери манифестације, у петак 31. маја од 19.30 књижевник Вуле Журић представиће своју књигу Помор и страх, а у програму ће заједно са њим учествовати Драган Бабић.

Пратећи програм за децу обогатиће учешће БУДИ (Бијенале уметничког дечјег израза) фестивала и представљање квалитетних књига за најмлађе читаоце. У уторак, 28. маја од 12 часова, Јасминка Петровић представиће књигу Баштованов сан у БУДИ павиљону смештеном у Народној башти. У среду, 29. маја, у Градској библиотеци Панчево у 12.00 часова одржаће се представљање књиге Илустрована биографија чика Јове Змаја Јелене Допуђ. У четвртак, 30. маја у Градској библиотеци Панчево у 12 часова Стефан Тићми и Немања Баћковић представиће књигу Ја сам Акико, за коју је Тићми добио награду Политикиног забавника. У петак, 31. маја од 12 часова у Градској библиотеци Панчево, Зоран Пеневски представиће своју књигу Сара и јануар за две девојчице која је проглашена за најбољи роман за децу и младе у 2018. години.

Програм

Понедељак, 27. 5. 2019.
Књижевно вече Барби Марковић
Учествују: Барби Марковић и Јелена Костић Томовић
(разговор води Вуле Журић)
Читаоница библиотеке у 19.30

Уторак, 28. 5. 2019.
Књижевно вече Елене Меснер и Рихарда Шуберта
Учествују: Елена Меснер и Рихард Шуберт
(разговор води Вуле Журић)
Читаоница библиотеке у 19.30

Среда, 29. 5. 2019.
Књижевна трибина Бернхардови синовци или шта је данас Бернхард нама, а шта њима?
Учествују: Барби Марковић, Елена Меснер, Рихард Шуберт и Јелена Костић Томовић
(разговор води Вуле Журић)
Читаоница библиотеке у 19.30

Четвртак, 30. 5. 2019.
Разговор о књизи Црњански – биографија једног осећања Мила Ломпара
Учествују: Мило Ломпар и Вуле Журић
Читаоница библиотеке у 19.30

Петак, 31. 5. 2019.
Промоција романа Помор и страх Вулета Журића
Учествују: Драган Бабић и Вуле Журић
Читаоница библиотеке у 19.30

Пратећи програм
БУДИ на Мајским данима књиге

Уторак, 28. 5. 2019.
Представљање књиге БАШТОВАНОВ САН
Јасминка Петровић
БУДИ павиљон, Народна башта у 12.00

Среда, 29. 5. 2019.
Представљање књиге ИЛУСТРОВАНА БИОГРАФИЈА ЧИКА ЈОВЕ ЗМАЈА
Јелена Допуђ
Градска библиотека Панчево у 12.00

Четвртак, 30. 5. 2019.
Представљање књиге која је добила Награду Политикиног забавника
ЈА САМ АКИКО
Стефан Тићми, аутор, и Немања Баћковић, Политикин забавник
Градска библиотека Панчево у 12.00

Петак, 31. 5. 2019.
Представљање књиге САРА И ЈАНУАР ЗА ДВЕ ДЕВОЈЧИЦЕ
Зоран Пеневски
Градска библиотека Панчево у 12.00