Светски дан Рома обележен је, ове године, у Панчеву 10. априла концертом оркестра Фејата и Небојше Сејдића у дворани Културног центра. Специјални гост вечери био је гитариста Бане Глуваков. Окупљени су уживала у виртуозној свирци, а захваљујући нашем суграђанину, сниматељу и режисеру Владимиру Кајловицу, имали су прилику да погледају инсерте из филма о Фејату Сејдићу. Суорганизатор програма био је Центар за културу и екологију ПанАрт.

Обележавања Светског дана Рома Градска библиотека Панчево започела је 2010. године програмом „Rom rodel than talav kham“ (Ром тражи место под сунцем). Име је дато према наслову прве збирке песама на ромском језику код нас, коју је Рајко Ђурић објавио 1969. године. Централно дешавање те године је било отварање изложбе ромске писане културе ALAV E ROMENGO.

Суорганизатори манифестације су ранијих година биле ромске невладине организације, посебно Удружење Рома Јужног Баната ЈУБАН и Национални савет ромске националне мањине у Србији. Велику помоћ пружала је Пава Новаков Чабриловски као координатор за ромска питања у Градској управи Панчево. Покровитељ манифестације је од самог почетка град Панчево, а бесплатан аутобуски превоз припадника ромске националне заједнице обезбеђивало је ЈКП „Аутотранспорт – Панчево“. Отвореног је карактера и окупљала велики број Панчеваца, припадника ромске националне заједнице и њихове госте.

Пре десетак година у граду је деловало петнаестак ромских невладиних организација, а Савет за међунационалне односе Скупштине града Панчева и координатор за ромска питања су имали истакнуту улогу. Једно време је чак и седиште Националног савета Рома националне мањине у Србији. У програму обележавања Дана Рома учествовали су најиистакнутији ромски уметници и ансамбли у Србији: КУД „Регина“ из Ваљева, „Suno e romengo” први стални ромски театар у свету из Нових Карловаца и његов оснивач и вођа Зоран Јовановић, говорили су Драгољуб Ацковић, Бајрам Халити, представљена фотомонографија о животу Рома „Drom = put = road“ Миладина Чолаковића….

Организатори су увек настојали да укључе што више младих уметника из града, па су поезију говорили ученици из Основне школе „Браца Петров“, а своје прве филмове посвећене Ромима приказали полазници филмске школе Регионалног центра за таленте „Михајло Пупин“… Много би простора заузело набрајање свих учесника и оних који су подржавали манифестацију, али је важно да је 8. април Светски дан Рома заузео своје место у календару града. Поред ромске музике и поезије, организатори су настојални да представе најзначајнија достигнућа Рома и укажу на њихове страдања кроз историју и актуелне егзистенцијалне проблеме.

Панчевачко читалиште, 10. април 2023.