Јубиларно 60. Дисово пролеће у Чачку званично је отворено 28. марта 2023. године у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис“. Гост на свечаном отварању био је велики филмски, позоришни и телевизијски глумац, песник и музичар Раде Шербеџија.

Шербеџија је овом приликом честитао на томе што је град Чачак ове године прва Национална престоница културе Србије.

– То је велика част и нешто што Чачак заслужује са својом историјом и са својим културолошким обележјем и наслеђем. Уједно, честитао бих и на 60. година Дисовог пролећа. То једна фантастична манифестација. Ја сам и сам један од великих поштовалаца и заљубљеника у Диса. Од саме младости сам био наклоњен литератури, па сам уз казалишну умјетност студирао и компаративну књижевност у Загребу, тако да је моје интересовање за литературом велико. То је и моја највећа страст од мојих талената – Литература, ногомет, па глума. Говорећи искрено и проматрајући себе са стране – изјавио је Шербеџија на конференцији за медије у Чачку.

Мирослав Петковић, помоћник градоначелника Чачка за друштвене делатности, пожелео је добродошлицу у Националну престоницу културе Србије, у једну од најлепших библиотека у нашој земљи, као и на 60. Дисово пролеће.

– Ова манифестација је посебно значајна за град Чачак и посебно смо је подржавали последњих година и деценија и мислим да ће то бити увек тако, и да ће после нас неки нови млади паметни људи препознати значај једне од свакако највећих манифестација у Републици Србији – истакао је Петковић.

Петар Матовић, председник Одбора 60. Дисовог пролећа и песник из Пожеге, нагласио је да је Дисово пролеће таква манифестација која је Чачак трајно уцртала на културну мапу Србије и региона.

– И дан данас се изузетно води рачуна ко су добитници престижне Дисове награде које се додељују у оквиру Дисовог пролећа. То је манифестација која никада није изгубила свој континуитет и која је из године у годину показивала и доказивала најизразитије естетске категорије и критеријуме, управо преко оних који су били добитници тих награда. Ове године следи један веома значајан моменат, а то је отварање Музеја поезије. То је заиста јединствено код нас и то неће бити само базирано на град Чачак, попут завичајних идеја, већ је то она идеја која показује значај поезије и песничког језика у смислу померања граница наше културе и говора. У питању је један изузетан музеј који ће, поред својих текстуалних експоната, имати и разних других, модерних и савремених – дигиталних. Значајно јеи то да ће ове године изаћи и антологијски избор добитника Дисове награде и управо због густине програма лауреата Дисове награде очекујемо наредне године – објаснио је Матовић.

Како је даље рекао, и ове године ће бити додељене награде које су дефинисане конкурсима попут награда Млади Дис, за есеј о Дису, као и награде за основце и средњошколце из Моравичког округа.

Др Богдан Трифуновић, директор манифестације и Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ нагласио је да је ово година великих јубилеја за Градску библиотеку, али и град Чачак.

Како је истакао, пред Чачанима, и свим гостима који посете наш град, су месеци препуни бројних културних садржаја који су уврштени у јубиларно Дисово пролеће.

– Ово 60. Дисово пролеће је не само јубиларно већ и ретроспективно, и оно ће кроз више својих целина да укаже на ових претходних шест деценија бављења поезијом у Градској библиотеци, али и самом граду Чачку. Указаће и на културно наслеђе које нам је остало и које треба да предамо другима, као и на наш допринос савременом поетском садржају, јер је библиотека кроз Дисово пролеће важан сегмен савремене српске поезије и важан издавач поезије у годинама када издања тог типа нису много популарна ни тржишно орјентисана – рекао је директор манифестације и Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“.

Дисове свечаности трајаће све до последње недеље маја. Завршно вече овогодишњег Дисовог пролећа биће употпуњено свечаним отварањем Музеја поезије.

Др Богдан Трифуновић је рекао да ће у новом Музеју поезије постојати једна целина где ће бити смештене потписане књиге оних аутора који су донирали своја дела за будући Музеј.

У оквиру библиотечког фонда Градске библиотеке пронађене су две књиге чији је аутор Раде Шербеџија, а то су издања из 80-их и 90-их година: Промењљиви и Он, неко други.

Књиге је овом приликом потписао и сам аутор Раде Шербеџија, а књиге ће бити смештене у богату збирку будућег Музеја.

Јубиларно 60. Дисово пролеће свечано је отворено концертом Радета Шербеџије и бенда Западни колодвор који је одржан у препуној Великој сали Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“.

Извор: www.ozonpress.net