Изложба „Рукописна књига у библиотекама фрушкогорских манастира“ ауторки Весне Петровић и Дубравке Симовић биће изложена од среде, 20. јула у Дигиталном омладинском центру, у Војводе Путника 1.

У оквиру пројекта „Каталог библиотека фрушкогорских манастира“ Весне Петровић представља каталошки опис ових рукописних књига из библиотека фрушкогорских манастира.

Изложбу чине 23 рукописа из пет манастира: Беочина, Гргетега, Крушедола, Мале Ремете и Новог Хопова, а датирају из времена од 14. до 19. века. Писали су их Епископ Марко, Хрстофор Рачанин, Многогрешни Павле, Ђакон Ратко, Јерођакон Јефрем Поповић, архимандрит манастира Хопова Захарије Миливојевић и Василије Недељковић.

Рукописи имају велику културно-историјску вредност и сведоче о времену настанка, писарским седиштима, ктиторима и кретању и судбини књиге, а посебно су значајни: Пролог стиховни за мај, јун, јул и август епископа Марка Пећког из 1399. године, у литератури познат под насловом Минеј за јуни, јули и август, и Минеј за август из 1684. године Христофора Рачанина.

Изложба ће бити отворена у 12 часова и може се погледати до 1. августа.

Извор: www.021.rs