Овогодишњи откуп књига за библиотеке у Србији разликује се од свих претходних по скандалозном поступку. Из поступка је искључена стручна комисија која је свој посао завршила у јулу ове године.

Четири пута у протекла три дана обраћао сам се у кабинет Министарства културе и нисам добио никакав одговор. После тога сам их обавестио да сам принуђен да пошаљем своје саопштење за јавност.

Овогодишњи откуп књига за библиотеке у Србији разликује се од свих претходних по скандалозном поступку. Из поступка је искључена стручна комисија која је свој посао завршила у јулу ове године. Наслови одабраних књига званично су понуђени свим библиотекама које су у систему откупа. Библиотеке су свој избор упутиле Министарству пре краја јула 2022. године.

После тога министарка Гојковић именује другу Комисију за књижевност и превођење како се званично зове. У тој петочланој комисији су министаркини сарадници: саветница, помоћник и шеф кабинета. Досад није познато да се поменута господа нарочито истакла у књижевним пословима, а с њима су још Боги и Милан као еветефендије. Та петочлана комисија је поништила предлог стручне комисије. Из даљег поступка су искључене библиотеке и министарка је донела решење. Тај беспримерни посао је завршен пред Сајам књига када су сви који се баве књигом заузети. Ауторе и издаваче иначе нико не пита осим оних који се питају.

Драстичан је пример како су склонили моја Сабрана дела иако је пракса да се таква издања откупљују за све библиотеке. Тако је стручна комисија и поступила. Све библиотеке су од министарства добиле такво званично обавештење. А онда видовита чиновничка комисија наслов мојих књига у министаркином решењу, видљивом на сајту, пише великим словима да би се боље видело да су уместо 171 комплета узели 31 комплет у девет књига. То значи да су казнили мог издавача и узели му новчану вредност колико кошта 1.260 књига. Мене су јавно увредили јер су као стручни кабинет утврдили да књиге српског академика не треба да иду у српске библиотеке.

Но, да искључим свој случај иако су једино моју звездицу код наслова протумачили као да је реч о непризнатом издању, а не као знак како је код свих осталих наслова са звездицом у решењу које има проблем за све.
Џез куца у нашим срцима

Овде је реч о бахатој самовољи и неукости која вређа Министарство културе, здраву памет, библиотеке, издаваче и писце књига. Онај министар који у односу према књизи створи хаос који личи на гужву на аутобуској станици, прво што треба да учини јесте да каже, јавно, да није више министар културе.

Надам се да смо у демократском напретку дошли до тог тренутка и да је ред да култура у томе предњачи.

Пише: Академик Миро Вуксановић

Извор: www.politika.rs