Без обзира како сте организовали годишњи одмор, књиге и читање остају најбољи начин добро искоришћеног слободног времена. Иако у првом тренутку то звучи превазиђено, библиотеке, храмови књига, остају омиљено место за многе. Ту чињеницу потврђују и у кикиндској Народној библиотеци „Јован Поповић“. А да би књига била једнако доступна свима, посебно место и значај имају огранци у сеоским месним заједницама.

Сеоске библиотеке својеврсно су средиште живота локалне заједнице, па уз културно-уметничка друштва, удружења и клубове чине окосницу културног живота у сеоским месним заједницама. У Банатском Великом Селу, у току је пресељење огранка у нове, функционалније просторије, које се налазе у самом центру села.

„То је далеко бољи простор, приступачнији, надамо се да ће бити под користи нашим читаоцима. Свесни смо да неки читаоци, пре свега из здравствених разлога, не могу на спрат, па им и библиотека није била доступна“, каже Бране Марјановић, директор НБ „Јован Поповић“ Кикинда.

Огранак у Банатском Великом Селу један је од тренутно седам сеоских огранака, који раде у оквиру кикиндске Библиотеке „Јован Поповић“. Уз подршку градске управе и сеоских месних заједница, планирано је отварање још два огранка.

„До краја године имамо намеру да у и у осталим насељеним местима, у којима то до сада нисмо реализовали,оспособимо библиотеке. То су Руско Село и Иђош“, додаје Марјановић.

Како наглашавају у матичној кикиндској Библиотеци, и овог лета књиге су најбољи начин да лепо искористите слободно време. Да су књиге и даље у моди, потврђују различите генерације читалаца које долазе по своје омиљено штиво.

„И заиста је гужва у Библиотеци, постоје и листе чекања за најпопуларније наслове. Оно што је такође карактеристично за лето је чињеница да се у овом периоду више читају лектире. Тако да су наши основци одговорни и вредни“, истиче Дуња Бркин Трифуновић, организаторка културног програма у НБ “Јован Поповић“ Кикинда.

У оквиру манифестације „Кикиндско лето“, и у библиотеци „Јован Поповић“ биће организовани програми. Поред радионица за најмлађе, књижевних вечери, у дворишту кикиндске Библиотеке и ове године организоване су пројекције филмова у оквиру Летњег биоскопа.

Извор: www.rtv.rs