Градска библиотека у Вршцу још од 2010. има урађен пројекат за реконструкцију своје зграде, као и за доградњу новог крила савременог дизајна, који треба да реши вишедеценијске проблеме те установе.

Имају чак и грађевинску дозволу, али та инвестиција, која је процењена на два милиона евра, још није реализована управо због високе цене радова. Компликује и то што пројекат не може да се изводи парцијално, па неопходна средства, за која ће ове године конкурисати код виших нивоа власти, морају да се обезбеде у целости.

Импозантно здање у центру града, које се годинама бори са зубом времена, саграђено је крајем 19. века као хотел „Милекер“. Библиотека се ту уселила после Другог светског рата.

Тада је велики хотелски хол преграђен лесонитом, како би се направили читаоница, дечје одељење и шалтер за позајмљивање књига. На спрату су канцеларије, салон за културна дешавања и обновљено немачко одељење, док су у дворишном делу зграде, у ком су некада биле хотелске собе, депои са књигама. Управо је он у најкритичнијем стању и само што се не уруши.

– Проблем је што тај део зграде нема темељ, па се деценијама боримо са влагом, која угрожава библиотечки фонд. Такође, ту немамо ни грејање ни климу, што додатно штети књигама, а генерално, понестало нам је и простора за њихово складиштење – указује директорка библиотеке Весна Златичанин.

Она, за „Новости“, каже да према новом пројекту тај дворишни део треба да буде срушен, а да се на његовом месту сагради савремени објекат са три нивоа, који ће у потпуности променити досадашње функционисање библиотеке. У приземљу нове зграде биће модерно одељење за децу, а на спрату позајмно одељење. Канцеларије ће бити на последњем нивоу, док ће простор у старој згради, који сада користе за те намене, бити претворен у електронску читаоницу.

Пројекат, када новац буде обезбеђен, треба да буде реализован у року од две године.

Хотелски хол

Унутрашњост старе зграде треба да буде враћена у првобитно стање, да се у приземљу сруше сви преградни зидови и импровизована дрвена галерија за чување књига, како би сва лепота некадашњег хотелског хола дошла до изражаја. Тако ћемо добити велику салу за одржавање културних догађаја, док ћемо у новој згради свакодневно моћи да организујемо радионице за децу, што сада, због скученог простора, нисмо у могућности – додаје директорка.

Извор: www.novosti.rs