Градска библиотека Панчево je, 19. априла 2022, промовисала књигу Чеда Баћовића „Црногорски самурај – Александар Лексо Саичић“. Реч је о припаднику црногорске јединице која је, на самом почетку 20. века, учествовала у руско-јапанском рату и који је у двобоју, пре велике битке, посекао јапанског самураја.

Он је био један од многих црногорских официра и добровољаца у руској царској војсци који су на бојиштима далеке Манџурије, код Владивостока, Порт Артура, Мугдена, и других знаних и незнаних места, показали беспримерну храброст. Вратио се у Црну Гору овенчан славом и почастима руског цара и црногорског књаза. Упамћен је као вешт, окретан и храбар војник, познат по великом умећу руковања сабљом. О њему се и после више од једног века испредају приче и легенде, а његова сабља чува се у војном музеју у Москви.

Овом промоцијом започета је сарадња панчевачке библиотеке и града Никшића. Гости Чеда Баћовића на овој вечери били су Аћим Вишњић, Хаџи Радослав Перовић, Бранко Бабовић, Миливоје Баћовић и Синиша Батало. Промоцији је у својству изасланика председника општине Никшић и Секретаријата за културу присуствовао Милош Ненезић.