Заменица градоначелника Београда Весна Видовић присуствовала је данас обележавању Дана Библиотеке града Београда, када су додељене награде ове престижне културне установе.

Она је рекла да је Библиотека града Београда највећа библиотека у којој се могу позајмити књиге у нашој земљи, са више од 1.800.000 наслова, што довољно говори о њеном значају, саопштава Беоинфо.

„У данашњем свету модернизације, дигитализације и убрзаног начина живота, читање књига је неправедно запостављено и важно је подсетити суграђане на сву лепоту књижевности, историје и културе“, рекла је Видовићева.

Она је поручила да јој је драго што Библиотека брине о својим читаоцима.

„Библиотека путем ових награда чува сећање на Глигорија Возаревића, првог српског књижара и издавача, коме је у раду лично помогла ћерка кнеза Милоша, као и на Марију Илић Агапову, нашу велику интелектуалку, преводиоца и прву управницу Библиотеке града Београда. Дошла сам на овај дивни догађај јер желим и лично да подржим рад ове установе, у нади да ће младе генерације у овом времену препознати вредности људи наше културне историје, те да ће им они бити узори и светионици“, поручила је Видовићева.

Градска секретарка за културу Наташа Михаиловић Вацић честитала је Библиотеци града Београда 92 године успешног рада.

„Посвећеним радом ова установа доприноси неговању културе читања, јер култура читања чини живот наших суграђана садржајнијим и бољим. Ова библиотека је највећа градска установа културе у којој посебно место заузима ризница књига и културног наслеђа Београда. Град, као оснивач Библиотеке, сваке године издваја значајна средства за набавку око 90 хиљада примерака нових књига. У мрежи Библиотеке се годишње организује више од 2.500 бесплатних културно-образовних догађаја, а посебно је важно што се ради са децом, као и са најстаријим суграђанима. Очувањем установа културе, као што је ова библиотека, чувамо српску културу, а њеним развојем као друштво можемо само да идемо напред. Наставићемо улагања у културу, новим буџетом Града предвиђено је повећање за 18 одсто, а за Библиотеку је издвојено 453.957 динара“, поручила је ресорна секретарка.

Миодраг Ивановић, државни секретар у Министарству културе је поручио да је Библиотека града симболичка културна тачка како наше престонице тако и целе земље. Према његовим речима, Град и држава су снажно посвећени неговању културе и подршци установама које својим радом носе културни живот наше земље.

Директорка Библиотеке града Београда Јасмина Нинков честитала је добитницима награда и истакла да је прошла година била година повратка библиотекарства на сцену, после скоро три године пандемије вируса корона. Како је истакла, Библиотека је у претходном периоду имала повећање броја како чланова тако и посетилаца, одржала је више од две хиљаде бесплатних културно-образовних догађаја. Изразила је наду да ће тако бити и у будућности.

Догађају је, између осталих, присуствовала и директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда Оливера Вучковић.

Извор: B92.net