За издавачки подухват године награђени су „Службени гласник” и Универзитетска библиотека „Светозар Марковић” за „Сабрана дела Станислава Кракова”.

Новосадски издавачи „Прометеј” и „Православна реч” издавачи су године на 65. Међународном београдском сајму књига. За издавачки подухват године награђени су „Службени гласник” и Универзитетска библиотека „Светозар Марковић” за „Сабрана дела Станислава Кракова”, а најбољи издавачи из дијаспоре су Академија наука и умјетности Републике Српске, из Бањалуке, за едицију „Одрживи развој и управљање природним ресурсима Републике Српске”, као и Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори, из Подгорице, за дело Јована Б. Маркуша „Црна Гора кроз историјска документа (народ, језик, црква, држава)”.

Посебно признање за допринос у области науке добио је „Филип Вишњић” за „Културну политику Краљевине Југославије 1918–1941” академика Љубодрага Димића. За дечју књигу године проглашена је едиција „Знамените Српкиње из пера књижевница за децу” издавача „Пчелице” из Чачка, а Специјално признање за издавача, књигу или стрип припало је Књижевној општини „Вршац”, поводом 50 година постојања, „Чигоја штампи” за Библиотеку „Ортограф”, „Дарквуду” за стрипове „Корто Малтезе” и „Модести Блејз” и Библиотеци града Београда за Едицију „Фестових 50”. Ове одлуке донео је жири у саставу Злата Бојовић, председница, Анђелка Цвијић, Драган Симеуновић и Бојан Јовић.
Преминуо Џери Ли Луис

Други жири за „Најлепшу књигу” на овогодишњем сајму (у саставу Славимир Стојановић, председник и доцент Факултета примењених уметности, и чланови – проф. др Јован Чекић и Мирјана Лукић), признањем „Богдан Кршић” наградио је „Целокупна дела Бранка Вучићевића”, у издању Филмског центра Србије и у графичкој опреми Борута Вилда. Награда за најлепшу књигу припала је књизи „Бабарога” Јелене Живановић, коју је у издању „Креативног центра” илустровао Борис Кузмановић. Специјално признање за младог дизајнера додељено је Ани Петровић за књигу „Стрипотерапија”, у издању „Креативног центра”.

„’Прометеј’ је годинама један од најугледнијих и најплоднијих српских издавача. Објављује изузетна историјска и књижевна дела, домаћу и страну поезију и прозу. Препознатљив је и по изузетним монографијама. Прећутане теме, заборављени догађаји и људи, одлично уређење књига и богати избор илустрација неке су од одлика ’Прометеја’”, речено је у образложењу жирија.

„’Православна реч’ је између два сајма књига објавила бројне монографије изузетне графичке и штампарске израде, градећи тиме особени издавачки идентитет, посебно радећи на препознавању и обнављању нашег националног идентитета и на његовој заштити”, део је саопштења жирија.
Колеге ми кажу да би требало да се преселим у Београд

„Сабрана дела Станислава Кракова” читаоцима представљају овог из идеолошких разлога скрајнутог писца између два рата, у најобимнијем издању, чиме се исправља неправда учињена овом изузетном ствараоцу”, речено је јуче. „Културна политика Краљевине Југославије” академика Љубодрага Димића, први пут даје студиозно и целовито обрађену културну политике Југославије у међуратном периоду.

Фоторафија: М. Вулићевић

Извор: www.politika.rs