Градска библиотека у Суботици, у сусрет новим технологијама и навикама читалаца, кренула је са развојем концепта „Библиотека 21. века“. Након изградње нове читаонице, развој овог концепта иде у три правца који подразумевају нове интернет технологије. Завичајна штампана баштина већ сада је доступна јавности, бесплатно и вишејезично.

„Иновативни веб библиотекар године“. Титула коју је директор Градске библиотеке Драган Роквић у Суботици завредео својим ангажманом на друштвеним мрежама, на којима уз архивске фотографије преноси фрагменте из живота стваралаца који су рођени или део свог живота провели у Суботици, односно дела која су настала или која говоре о овом граду.

– Нова времена захтевају сасвим нови приступ. То су кратки постови који привлаче пажњу, са неким куриозитетима и са неким драгоценостима из културне и уопште историјске баштине града. Али цела та прича је део ширег концепта који разрађујемо у новој читаоници. Тај концепт, као што сам рекао, је концепт Библиотека двадесет и првог века, где настојимо да све нове инструменте, свега онога што је библиотекарство у двадесет и првом веку инволвирамо у пракси, управо овде у овој новој читаоници – каже Роквић.

Друга два правца поменутог концепта су дигитализација и веб презентација завичајног одељења, на којима ради млада докторанткиња Анита Лалић. Њени напори доступни су свима на адреси digitalna.subiblioteka.rs где могу да се упознају са богатим дигитализованим издавачким наслеђем Суботице.

– Она се разврстава у шест категорија. Имамо категорију књиге, затим имамо листове и часописе, план је да сакупимо фотографије, значи да имамо фото материјале, имамо ноте и, на крају, плакати и брошуре и рукописи се могу наћи у дигиталним форматима – истиче она.

Додатно богатство ове дигиталне библиотеке јесте њена вишејезичност, пошто су садржаји доступни путем четири језика.

Извор: www.telegraf.rs