Поводом годишњице рођења књижевника Дежеа Костолањија, једног од најистакнутијих књижевника мађарске књижевности 20. века, Градска библиотека припремила је програм „Деже Костолањи у новој дигиталној ери – Дигитални формати Градске библиотеке Суботице“.

Уз омаж, подсећање на животну и професионалну биографију Дежеа Костолањиа, представљени су и дигитални формати из завичајне периодике Суботице. Овом приликом представљена је и интернет апликација, чиме је обиман посао дигитализације приведен крају.

– Направили смо једну веб страницу на којој ће, на свим службеним језицима, читалачка публика моћи да користи наше садржаје. Суштина је један вајбер простор нове читаонице постепено уводимо у праксу, схватајући да традиционално библиотекарство које се налази свуда око нас мора да буде превазиђено новим технологијама, дигитализацијом, вебом и друштвеним мрежама – објашњава Драган Роквић, директор Градске библиотеке. – Наша Градска библиотека у последњи час хвата корак са иновацијама. Наредних месеци биће додати не само садржаји завичајне периодике него и оно што зовемо ситна библиотечка грађа и надам се да ће наши корисници искористити прилику да користе услуге библиотеке на даљину.

Деже Костолањи рођен је на данашњи дан 1885. године у Суботици. Био је мађарски књижевник, новинар, публициста, преводилац књижевних дела. Опробао се у готово свим књижевним родовима, од поезије преко есејистике, до позоришних комада. Градећи сопствени стил, користио је француски симболизам, импресионизам, експресионизам, психолошки реализам, а сматра се и зачетником футуризма у својој средини. Још за живота је преведен на све европске језике. Преминуо је у Будимпешти 3. новембра 1936.

– Деже Костолањи спада у ред најистакнутијих књижевника Мађарске. Специфичан је по модернизму који је заступљен у целом његовом књижевном опусу, у разновсрвним жанровима. Али, он је био нераскидиво везан за Суботицу, за све наше слике и прилике, био је хроничар и добро упознат са ситуацијом – додаје Роквић.

Извор: www.subotica.com