„Мало-мало па слон“, мали је Бекет за малу децу, духовита, маштовита и интелигентна збирка прича пуна неочекиваних обрта, језичких и драмских, књига лишена општих места и слатких удварања, образложење је жирија.

Дејан Алексић први је добитник новоустановљене књижевне награде града Београда и Библиотеке града Београда „Душан Радовић“ за књижевност за децу и младе, за 2021. годину, а награђен је за књигу прича „Мало-мало па слон“, коју је илустровао Коста Миловановић и објавила је издавачка кућа „Имам идеју“ из Краљева.

Алексићу је признање (које се састоји од уметничког рада Зорана Кузмановића, новчаног износа у динарској противредности од 5.000 евра и дипломе), јуче у Скупштини града Београда уручила Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града.

Жири који је донео ову одлуку радио је у саставу: Милош Радовић, председник, и чланови проф. др Зорица Хаџић и проф. др Зорана Опачић, а имао је задатак да међу 98 издања прогласи најбоље.

– Наградити Дејана Алексића није велика мудрост. То би могао свако. Али, срећом, ми смо ти који ћемо му данас доделити награду коју још нема, а која највише личи на њега и која га је дуго чекала. Велика тројка Змај-Радовић-Ршумовић одавно има придруженог Алексића, једно време дописног, а већ дуго и редовног члана важне академије за бригу о паметној деци Србије. Као и Радовић, чије ће признање понети, тако се и Алексић деци обраћа с поштовањем и уважавањем, он је захтеван писац за захтевну децу, забаван писац за децу коју је тешко забавити. Његов хумор и однос према деци су увек на другу и трећу лопту, никад на прву. Такав је случај и са књигом коју данас награђујемо – образложење је жирија које је прочитао Милош Радовић, син Душана Радовића, додајући:

– „Мало-мало па слон“, мали је Бекет за малу децу, духовита, маштовита и интелигентна збирка прича пуна неочекиваних обрта, језичких и драмских, књига лишена општих места и слатких удварања. У речнику ове књиге нема деминутива, нема лажних емоција, са децом се поступа озбиљно и одговорно. То је дело једног новог Радовића, модерног у мудрог, најмлађег Радовића у књижевности за децу до данас.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић нагласио је да је ово друга новоустановљена награда града Београда, поред „Београдског победника“, за коју је изразио жељу да ће трајати као и Фест, и друге традицоналне градске манифестације.

– Ове године навршава се сто година од рођења Душана Радовића, који није био само писац, новинар, афористичар и телевизијски уредник већ и хроничар Београда. Оснивање награде са његовим именом начин је да му се одужимо, одајући признање и доброј књижевности за децу. Ја пишем колумне, нисам писац, али знам да је најтеже писати за најмлађе – истакао је Горан Весић.

Захваливши се на урученом признању и на томе што низ лауреата почиње његовим именом, Дејан Алексић је нагласио да се културна свест једног народа може изразити и његовим односом према истакнутим појединцима, који су одређену националну културу суштински и дубоко обележили, а да је један од њих и успостављање угледних признања у сфери уметности и културе са именима тих великих стваралаца. Затим је запазио:

– Душко Радовић је изванредна стваралачка природа какве се ретко срећу и у много већим, динамичнијим и утицајнијим културама. То су они несвакидашњи тренуци поетичког усијања, иза којих се успостављају нове мере и нови домети. Наш језик и литература имали су срећу да се у њима оствари аутор оваквог формата, а нама остаје да односом према његовом књижевном наслеђу докажемо да смо га и данас достојни. Дело Душана Радовића данас је и те како живо и подстицајно. Оно амблематизује један књижевно-естетски хоризонт на коме су читаве генерације стицале и обликовале свој рани читалачки укус, усвајале специфичан простор духа и хуморне литерарне игре, а кроз ту игру, истовремено, развијале, способност критичког мишљења па и разумевања актулене друштвене стварности.

Извор: www.politika.rs