Значајан повод да се на једном месту окупе библиотекари сремских библиотека била је јучерашња промоција књиге „Библиотеке Срема“, ауторке Весне Петровић, у издању Народне библиотеке „Симеон Пишчевић“ Шид.

Стихови помене „Срем“, Мирослава Антића које је на почетку пормоције говорила млада Срна Аничић, ученица Гимназије „Сава Шумановић“ у Шиду, свечано су одзвањали салом Културно образовног центра у Шиду. О књизи су говориле Гордана Ђилас- библиотекар саветник и руководилац Одељења за чување и коришћење публикација у Библиотеци Матице српске у Новом Саду и Весна Петровић- ауторка монографије, док је у позадини пленио звук гитаре музичке уметнице Бојане Вуцоње, која је свој репертоар прилагодила лепотама Срема.

Равни Срем је овом монографијом добио сведочанство о развијању библиотечке делатности, односно хронолошки приказ настајања библиотека од првих читалишта на овој територији још од давне 1842. године, па све до краја 2020. године када су библиотеке далеко савременије, приступачније и боље опремљене. Према речима ауторке, библиотекара саветника у пензији, приређена монографија је производ њеног рада и вишедеценијске посвећености овој области, те прати развој седам чланица Подружнице библиотекара Срема: Српска читаоница у Иригу, Библиотека „Глигорије Возаровић“ Сремска Митровица, Народна библиотека „Симеон Пишчевић“ Шид, Народна библиотека „Ђорђе Натошевић“ Инђија, Народна библиотека Пећинци, Градска библиотека „Атанасије Стојковић“ Рума и Народна библиотека „Доситеј Обрадовић“ Стара Пазова.

Поред библиотекара Срема и наших верних корисника, промоцију су увеличали гости из Новог Сада и Панчева, који су након успешне промоције у пратњи директора Народне библиотеке „Симеон Пишчевић“ Шид Славице Варничић, прошетали нашим градом и посетили Галерију слика „Сава Шумановић“ и Спомен кућу Саве Шумановића.

Резултат објављивања ове монографије мери се на регионалном нивоу и представља подстрек другим љубитељима писане речи за даљи рад у овој области. Штампање ове монографије помогли су Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и Народна библиотека „Симеон Пишчевић“ Шид кроз пуну подршку свог оснивача- Општине Шид, којима се овом приликом и захваљујемо на указаном поверењу.

Извор: www.bibliotekasid.rs