Изложба под називом „Океан Пекић“ биће отворена 11. марта 2022. године у Галерији Атријум Библиотеке града Београда, а уприличена је поводом тридесете годишњице одласка великог писца Борислава Пекића (1930-1992) која се навршава ове године.

Мултимедијални пројекат, који је посвећен животу и стваралаштву једном од најзначајнијих писаца српске књижевности друге половине 20. века, покушај је да се фотографијом, документом, личним предметима, рукописном грађом, као и видео и аудио документацијом изнова скрене пажња на непролазне вредности књига које је писао Борислав Пекић: романсијер, приповедач, драмски писац, есејиста, сценариста.

Овакве документарне изложбе увек су и покушај да се визуелном комуникацијом завири у велику литературу, пишчеву „радионицу“ као и у остварену и релевантну биографију.

Обимна грађа изложбе презентована је на тридесет и осам великих плаката који су подељени у две целине.

Прва прати шездесетдвогодишњи живот Борислава Пекића, од најранијег детињства до последњих тренутака.

Сам биографски део подељен је на неколико плаката: детињство; младост проведену у Трећој мушкој гимназији у Београду, а потом у Казнено-поправним домовима у Нишу и Сремској Митровици; двадесетогодишњи боравак у Лондону и политички ангажман.

Другу велику целину изложбе представљају плакати који прате Пекићево стваралаштво – романсијера, приповедача, неуморног писца дневничких записа, као и драмског писца чије су драме извођене на позоришним сценама пре свега београдских позоришта.

Из рукописне грађе писца одабрано је неколико страница дневничких записа, као и скице, карте и албуми везани за настанак „Златног руна“, а из богате архиве породице Пекић скениране су многе повеље, награде и признања које су додељиване писцу за књигe, радио драме и позоришне представе.

У витринама се могу видети многи оригинални пишчеви премети које је изабрала и за ову прилику уступила породица Пекић.

Изложбу прати и богато илустровани каталог, као и Пекићеви интервјуи дати РТС.

Изложба је настала 2007. године, у продукцији Библиотеке града Београда, али ју је за ову прилику њена ауторка, Олга Красић Марјановић, проширила новим плакатима и документима.

Изложбу ће отворити директорка Библиотеке града Београда Јасмина Нинков, писац Михаило Пантић и ауторка Олга Красић Марјановић.

Извор: www.euronews.rs