На новосадском сајму књига први пут је представљен рад библиотеке за слепе „Др Милан Будимир“. Тим поводом је покренута тема „Изазови издаваштава за особе са оштећењем вида у Републици Србији“ и ево који су закључци.

У оквиру Савеза слепих Србије више од пола века постоји и ради највећа библиотека за слепе на Балкану „Др Милан Будимир“. Током година постојања сусретали су се са бројним препрекама, а и даље имају проблем са недостатком литературе за слепе и слабовиде ученике и студенте.

„Можемо причати и о нечему што је позитивно, а то је примена закона о марагешком споразуму о ратификацији маракешком уговору што значи да наша библиотека односно Србија сада може да врши размену аудио књига и књига на брајевом писму у доступном форматима за слепе и слабовиде особе са другим земљама, са свим земљама потписницама овог важног уговора.“, каже Јелена Стојановић, секретар Савеза слепих Србије.

Библиотека за слепе и слабовиде поседује преко 50.000 књига на Брајевом писму, као и више од 8.000 наслова у аудио формату.

„Једини извор заправо за сусретање са новим насловима и новим књигама за слепе и слабовиде јесу библиотеке за слепе и продукција које они остварују.

Наша библиотека заправо функционише у склопу Савеза слепих Србије, наш каталог се може видети на сајту Савеза слепих, а књиге могу да се поруче телефонски, поштом, или личним доласком у библиотеку“, истиче библиотекар Борис Дончић.

У наредном периоду биће постављена он лајн библиотека за слепе и слабовиде, а од активности предвиђају се књижевни сусрети са познатим писцима и књижевницима.

Извор: www.rtv.rs