Библиотека града Београда јуче је свечано обележила 96. рођендан, а уручене су и традиционалне награде ове институције културе. Награда „Марија Илић Агапова” за најбољег библиотекара у Београду, за 2023. годину, припала је др Десанки Стаматовић, доктору библиотекарства, библиотекару саветнику и редовном професору Универзитета у Београду, у пензији. Награда „Глигорије Возаровић” уручена је Ненаду Шапоњи и издавачкој кући Агора, најчитанија књига страног аутора у прошлој години је „Историја пчела” Маје Лунде (издање Одисеје). Повеља за изузетан допринос додељена је новинарки нашег листа Александри Куртеш, за промовисање књиге, читања и активности Библиотеке града Београда. Награда „Читалац године” припала је деветогодишњем Димитрију Милошевићу из општине Вождовац. Такође, јуче је представљена и књига Јасмине Нинков и Исидоре Ињац „Бити библиотека(р)”, настала поводом 90 година од почетка рада Библиотеке града Београда са корисницима.

У образложењу жирија Награде „Марија Илић Агапова”, у саставу: Беба Станковић, Оливера Настић и Душанка Шево, речено је да научни и истраживачки радови др Десанке Стаматовић, као и њени саопштења, реферати, рецензије на српском, енглеском, немачком и руском језику, предочавају плодну радну биографију једног библиотекара, истраживача, историографа, документаристе и културног прегаоца, германисте и завичајног писца, као и оснивача и професора на Катедри за библиотекарство и информатику Филолошког факултета Универзитета у Београду.

Жири Награде „Григороје Возаровић” за најбољег издавача, у саставу: Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда, академик Миро Вуксановић и проф. др Михајло Пантић, оценио је да издавачка кућа Агора од свог оснивања сарађује са најбољим светским издавачима, да објављује савремене класике и добитнике важних књижевних признања, али и да представља издања српских писаца на страним језицима.

После „Историје пчела”, на листи најчитанијих књига страних аутора налазе се и дела: „Лазар” Лаша Кеплера, односно Александра и Александре Ахндорил (у издању Вулкана), „Бајни свете, где си ти” Сали Руни (издање Геопоетике), „Узнемирени људи” Фредрика Бакмана (издање Лагуне), „Тајни сати” Санте Монтефјоре (Космос издаваштва)…

Комисија у саставу Владислава Ивковић Марковић, Бојан Кундачина и Исидора Ињац после разматрања свих медијских сарадника донели су одлуку да признање за допринос промовисању књиге, читања и активности Библиотеке града Београда доделе нашој Александри Куртеш. Читалац године, у категорији деце, је Димитрије Милошевић, који је позајмио највећи број књига из библиотеке у протеклој години.

Иначе, у прошлој години у Библиотеку града Београда уписано је укупно 158 574 чланова, а само током октобра уписано је рекордних 30 677 чланова за један месец. Од септембра уведена је бесплатна чланарина за све ученике од 1. до 4. разреда, а библиотека је у прошлој години набавила више од 73 хиљаде примерака књига и друге грађе, највише сопственим новцем. Одржано је више од три хиљаде програма, од тога више од хиљаду за децу и тинејџере. Дигитална библиотека има више од 700 књига, а обогаћена је за још двадесет монографија.

Извор: www.politika.rs