У сусрет Лагуниној Ноћи књиге, (17-19. јун), у којој ће и Градска библиотека Панчево традиционално учествовати, желели смо да укажемо на нека издања панчевачке библиотеке која можете наћи у мрежи „Делфи” књижара.

Читаоце су, у протеклом периоду, највише привукла два наслова: Игор Јевсин, „Сергеј Јесењин : пут ка Богу“ и Мирослав Антић, „Испричано за пролећа, спомен издање прве књиге овог песника, са предговором Василија Kалезића.

Једна од најпродаванијих књига је хроника Панчева, легендарног управника Градске библиотеке Панчево, „Град међу вихорима”, а најчитанији аутор је др Жарко Војновић, који је своју блиставу библиотекарску каријеру започео у Панчеву. Његове студије „Српске манастирске библиотеке до краја XVIII века” и “Из Спарте светлост : Живот и подвизи браће Јовановића” су веома тражене, а тираж дела „Рађање словесног града : каталог старих књига ГБП” је одавно “плануо”.

Студије Несибе Палибрк Сукић, „Руске избеглице у Панчеву : 1919-1941” и „Француски клуб у Панчеву” су такође тражене, као и дело Наташе Иветић, „Стево Чутурило у културној историји Срба”.

На крају, издвајамо изузетну „Библиотеку кроз време : прилози општој историји библиотека до 16. века”, коју је приредила проф. др Гордана Стокић Симончић, њену студију „Kњига и библиотеке код Срба у средњем веку”, као и друго издање „Читалишта у Србији у XIX веку” проф. др Десанке Стаматовић.