Данас је, на штанду „Панчевачког читалишта“, промовисан „Мој свет“ Лазара Сретеновића, актуелног лауреата новембарске награде града Панчева за културу. Реч је о његовом првом поетском делу које је, прошле године, објавила Градска библиотека Панчево.

О књизи су говорили њен аутор и књижевник Вуле Журић, писац поговора, а инклузивни хор „Звуци у Јабуци“ оплеменио је ову сајамску промоцију. Хор делује при установи социјалне заштите Дом „Срце у Јабуци“, где Сретеновић и Журић, у оквиру књижевне радионице, окупљају већу групу заљубљеника у лепе речи.

Тридесетак чланова хора отпевало је више духовних и старих српских и македноских народних песама, а њихов наступ је топло примљен од стране сајамске публике у Хали 4 Београдског сајма, где је смештен градски штанд. Хором је дириговала Олгица Илић Митевски, која уз подршку колеге Ивана Караклића, у оквиру радне терапије, води ову групу корисника.

Аплаузима је награђен и Драгослав Новевски, становник Дома у Јабуци, за изванредно рецитовање одабраних песама из књиге „Мој свет“.

 

Одлазак на Сајам корисника Дома „Срце у Јабуци“ великодушно је омогућио панчевачи „Пантранспорт“, а бесплатне улазнице свим члановима хора и бескрајну логистичку пажњу унутар сајамског простора указали су управа и запослени Београдског сајма књига.

Била је ово прва од данашњих промоција на штанду панчевачких излагача на 66. међународном београдском сајму књига. Следило је представљање нових издања у едицији „Најбоља“ Удружења књижевника и књижевних преводилаца Панчева, овогодишњих „Рукописа“ Дома омладине, зборника Градске библиотеке Вршца посвећеног Васку Попи и нових остварења чланова Књижевног клуба „Прота Васа Живковић“.

66. међународни београдски сајам књига
27. октобар 2023.