Лајковачка библиотека убудуће ће се звати Народна библиотека „Радован Бели Марковић”, једногласно су одлучили одборници ове општине на заседању одржаном у понедељак. Ово је, како се наводи, први званични гест којим ће Лајковчани чувати успомену на лик и дело прослављеног суграђанина, познатог српског књижевника који је преминуо у јануару ове године.

Иницијатор промене назива био је управо колектив Градске библиотеке у Лајковцу и у образложењу директорке Биљане Богдановић, поред осталог, наведено је: „Прошло је скоро пола године од смрти Радована Белог Марковића, једног од најпознатијих српских писаца. Оставио је велики траг у књижевности и библиотекарству. Захваљујући њему, лајковачка библиотека је угостила многе познате песнике, књижевнике, критичаре. Очекивано је да установа чији је био први самостални управник, понесе његово име.„

Радован Бели Марковић у својим делима је овековечио родне Ћелије, Лајковац, Колубару и „бело” Ваљево, приповедајући јединственим језиком. Био је члан Удружења књижевника Србије, Српског књижевног друштва, Српског ПЕН центра и стални члан-сарадник Матице српске. Добитник је већине највреднијих књижевних награда у нашој земљи – Андрићеве, Вукове, Културно-просветне заједнице, Нолитове, награда „Бора Станковић”, „Бранко Ћопић”, „Меша Селимовић”, „Стеван Сремац”, Рачанске повеље… Неколико пута је био у ужем избору за Нинову награду. Први је добитник Повеље за животно дело општине Лајковац, која му је уручена 16. септембра 2021. поводом Дана општине. О његовом стваралаштву написани су бројни научни радови, међу њима и неке докторске дисертације.

Радован Бели Марковић и његова супруга Емилија су 2011. године основали легат и поклонили га Градској библиотеци Лајковац. Легат садржи 708 књига с посветом аутора, 743 наслова без посвете, 658 серијских публикација, уметничке слике, скулптуре у дрвету, писаће машине, рукописе, белешке, фотографије и личне предмете. Постоји идеја да легат буде смештен у једном од конака који ће овог лета бити потпуно завршени у лајковачком насељу Војни круг и намењени културним садржајима.

Извор: www.politika.rs