Годинама уназад, током октобра Градска библиотека „Карло Бијелицки“ организује Књижевни фестивал и конкурс за другу књигу аутора млађих од 35 година.

Као што је то уобичајено према пропозицијама конкурса, учесници конкурса су своје рукописе до краја претходне године слали под шифром, а одлуком стручног жирија овогодишњи лауреат је млади Сомборац Александар Танурyић.

На конкурс је пристигло 22 рукописа, а у ужем кругу су се одлуком жирија који су чинили Тамара Бабић, Бранислав Живановић и Драган Бабић, нашла дела „Сан Сивог вука“ Антонија Ранђеловића, „Визуелни цитати света“ Катарине Пантовић и испоставило се победнички рукопис Александра Танурyића „Осма“. Награда, која се састоји из штампања награђеног рукописа и дипломе, биће уручена током Сомборског књижевног фестивала 2022. године.

Сам рукопис „Осма“ садржи осам кратких прича које, према појашњењу стручног жирија, проблематизују егзистенцијалне страхове и стрепње јунака махом млађе генерације и које, због тога, расту у парадигме овог нараштаја и представе које показују његове домете и задршке. Вођени сигурним приповедањем аутора који меша реалистичну приповест са елементима жанровске књижевности и води приче у домен полижанровских и полифоних текстова, ови јунаци искачу из устаљених шаблона и чине све што могу да достигну уверљивост и упечатљивост која их класификује као књижевно релевантне јунаке.

У складу са устаљеним оквирима кратке прозе, аутор затиче своје протагонисте у пресудним животним тачкама, пре, током и након важних и потресних ситуација које, након што уздрмају њихов свет, остану у сећању као део њихове карактеризације.

Александар Танурџић, рођен је у Сомбору 1988.године, а основне и мастер студије је завршио на Филозофском факултету у Новом Саду. Покретач је радионица креативног писања „Ин медиса рес“ које се одржавају последње четири године. Своје место помоћника уредника пронашао је у издавачкој кући „Прометеј“, а ради и у култној новосадској књижари „Мост“. Верује у важност порекла, корена и средине у којој се одраста, и због тога Риђицу, село сомборског атара из ког потиче, осећа као извор сопства, а помало и инспирације. До сада је објавио роман „Уста ми пуна вишања“ (2020), док је приче објављивао у часописима „Аванград“ и „Звона и нари“.

Извор: www.dnevnik.rs