Традиционална манифестација за децу и младе „Песничка штафета” 50-ти пут почиње у понедељак, 8. априла, у организацији Библиотеке у Зрењанину.

Педесет свећица на рођенданској торти, осим бројних ученика основних школа из Зрењанина и околине, дуваће и књижевник Урош Петровић, који ће предводити песнички караван до 19. априла, а завршна свечаност одржаће се 24. априла у Културном центру у Зрењанину.

Урош Петровић и библиотекари зрењанинске библиотеке обићи ће 60 школа у Банату и Бачкој, дружити се са основцима који ће представити своје таленте, али и учествовати у такмичарском делу програма, са својим песмама које су поводом манифестације написали.

Песничка штафета свој надахнути лет отпочела је 1975. године, а ова и наредна биће у знаку јубилеја, уз братско прикључење школа из Сегедина и Темишвара у којима се настава одвија на српском језику.

Песничка штафета у Зрењанину, сваке године у протеклих 49, окупљала је у просеку око десет хиљада учесника, деце, просветних радника, библиотекара, родитеља, запослених у култури, што даје импозатну бројку од скоро пола милиона учесника и бројних генерација, које су дале свој трајни допринос развоју ове манифестације, али и културе уопште и од ње начинили јединствено културно наслеђе.

На јубиларној Штафети биће представљена и антологија Педесетица, коју је приредио Урош Петровић, а коју чине изабране песме досадашњих гостујућих књижевника који су водили манифестацију, уз илустрације Младена Анђелковића.

Извор: www.novosti.rs