Једна од најлепших грађевина у Панчеву, зграда магистрата, данашњег Народног музеја обележава 190 година постојања. Тим поводом у музеју је отворена изложба „190 година зграде магистрата у Панчеву“ коју је приредио Завод за заштиту споменика културе.

Симбол Панчева, зграда Магистрата почела је да се гради 1833. године и био је то један од најважнијих градитељских подухвата у 19. веку.

„Она је своју функцију седишта градске управе, друштвеног живота,свега што се дешавало у граду имала скоро век и по до 60-тих година прошлог века када је сазидана нова зграда градске управе. У овај објекат тада су пресељене установе културе: Народни музеј, Историјски архив и Градска библиотека“, каже Слободанка Перовић-историчарка и ауторка изложбе.

Здање Магистрата имало је значајну улогу у догађајима везаним за националну историју. Са балкона ове зграде војвода Стеван Шупљикац предводник српских снага у револуцији 1848. развио је заставу српског војводства и одржао говор многобројном окупљеном народу.

Заставу из тог периода и многе драгоцености чува Народни музеј који се у овој згради налази више од пола века.

„Оно по чему се овај музеј препознаје је оригинал слике „Сеоба Срба“ Паје Јовановића која је икона уметности српског народа.Имамо ту част да је ове године 50 година од како је она у Народном музеју Панчева. Морамо да споменемо и заставу Српског војводства из револуције 1848. То је једна од две очуване заставе из те револуције“, истиче директор Народног музеја Панчево Мирослав Бирцлин.

Овде се чувају и богате археолошке збирке из периода старчевачке и винчанске културе као и средњевековне збирке оружја и разних предмета.

У згради магистрата снимљено је на десетине наших најпознатијих филмова и серија. Неке од њих снимане су у подруму где се налазио затвор. Четири ћелије још чувају аутентичан изглед, а натписи на зидовима говоре о онима који су овде боравили.

Зграда данашњег музеја 1948. године проглашена је за културно добро под заштитом државе.

Овој импозантној грађевини потребно је реновирање и очекује се да ће њена унутрашњост бити обновљена најкасније до следећег великог јубилеја – два века постојања.

Извор: www.rtv.rs