Градска библиотека Панчево, редакција Читалишта: научног часописа за теорију и праксу библиотекарства и Филолошки факултет Универзитета у Београду организују 24. и 25. маја 2023. године у Панчеву и Београду четврти Научни скуп Библиотеке и идентитет“.

24. мај – први дан Научног скупа
Програм 24. маја почиње у 9.30 сати у читаоници ГБП обележавањем Дана и славе Градске библиотеке Панчево. Традиционално, тог дана се промовише мајски број Читалишта и додељује Плакета Читалишта за изузетан допринос проучавању историје библиотекарства. Ове године ћемо отворити и изложбу „Рукописна књига у библиотекама фрушкогорских манастира“, Весне Петровић и Дубравке Симовић.

У 13.00 сати почеће Научни скуп према распореду излагања на Веб страници ПРОГРАМ, и трајаће до 18.00 сати. Резултате својих истраживања изложиће колегинице и колеге из Београда, Новог Сада, Шапца, Зрењанина, Сомбора, Свилајнца, Крагујевца, Врњачке Бање, Краљева, Црне Горе и Македоније.

Истог дана у 19.00 сати у башти Кафе Галерије отварају се 20. Мајски дани књиге у Панчеву.

25. мај – други дан Научног скупа
Програмски одбор одлучио је да, ове године, у поводу 60 годишњице оснивања прве Катедре за библиотекарство на Универзитету у Београду, пажњу посвети и библиотекарском образовању. Зато је за други дан Научног скупа предвидео Округли сто под насловом „Библиотекарско образовање пред изазовима савременог друштва“.

Он ће бити одржан у сали Међународног славистичког центра (I спрат, нова зграда) и започеће обраћањем проф. др Анете Ђуровић, продеканa за међународну сарадњу Филолошког факултета. Десетак излагача са катедри за бибиблиотекарство новосадског и београдског универзитета, Универзитетске библиотеке у Београду и јавних библиотека у Димитровграду и Ужицу изнеће своје ставове и истраживања на тему образовања и стручног усавршавања библиотекара у Србији и окружењу у две сесије (I од 10 до 11 сати и II од 11.20 до12.40). ПРОГРАМ скупа предвиђа дискусију по завршетку друге сесије до затварања официјелног дела Научног скупа, у времену од 12.40 до 13.30 сати.

Детаљне информације о Научном скупу Библиотеке и идентитет“ налазе се на веб странама www.identitet.citaliste.com.

Одржавање Научног скупа подржало је Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије и Град Панчево.