Упркос свему што нас је задесило ове године успели смо, уз мало закашњење, да објавимо 36. број Читалишта. Рубрику Тема посветили смо раду са децом и младима у дечјим одељењима јавних библиотека. Шест чланака приказује активности у библиотекама Србије, окружењу и на глобалном плану:

Драгосавац, Бранка; Ћоровић, Љубица: Мала села или storytelling у повоју: програм за децу јавне библиотеке у Београду између два светска рата; Граовац, Тања: Причам ти историју, пројекат сторителинг радионица у сарадњи зрењанинског Музеја и Библиотеке; Траиловић, Горан: Читалачки клуб за особе са интелектуалним тешкоћама; Petrić, Danijela: Modeli i mogućnosti stalnog stručnog usavršavanja knjižničara za djecu i mlade te njihov utjecaj na praksu; Pötsönen, Ulla: Children of Library Land – the Past, Present and Future of Finnish Library Services for Children and Young People; Akhter, Razina: Message to Children in Documents and Literature on Children’s Libraries and Librarians.

Више стручних скупова који су окупили дечије библиотекаре из целог света, прошле године (један је одржан и у Србији), били су добра прилика да сретнемо потенцијалне сараднике. У процесу преговарања са њима драгоцена је била помоћ Милице Матијевић из Библиотеке „Димитрије Туцовић“ у Лазаревцу.

У рубрици Библиотека објављујемо прилоге Мирјане Маринковић о Библиотеци женског стваралаштва у Истанбулу, Биљане Ђурашиновић о писаној традицији Јермена, Маје Аћимовић и Зорана Ранковића о старим и ретким књигама легата академика Драгутина Анастасијевића и прилог групе аутора о ревизији и отпису библиотечких фондова у Градској библиотеци у Новом Саду. Текст Бојане Грујић, публикован у Одразу, посвећен је културној политици и стратешком планирању у библиотекама. Уз Водич кроз домаћу стручну периодику Иване Тодоровић, рубрика Излог доноси приказе зборника радова са другог научног скупа у Панчеву Библиотеке и идентитет 2 и Свилајначке периодика од 1871. до 1929. године Десанке Стаматовић и Бранке Драгосавац.

Корице часописа су посебна прича. Међу чаробним фотографијама које се могу наћи на интернету посебну пажњу нам је привукао улаз у Собу прича Дечије библиотеке у Брентвуду. Требало је само открити који је Брeнтвуд у питању (нисмо ни слутили да од Аустралије до Канаде име педесетак места са тим именом) и добити фотографију у резолуцији довољно доброј за штампу. Кренули смо од Бретвуда крај Лос Анђелеса и после краћег четовања са љубазним колегиницама у Калифорнији прешли у Тенеси где се, недалеко од Нешвила налази једна од најчудеснијих дечијих библиотека у Америци и свету. Захваљујемо Сари Норис из градске управе овог места која је била љубазна да нам пошаље више фотографија ове библиотеке које је сама снимила како би добили жељену резолуцију. На крају је наша дизајнерка Дуња Шашић додала мало своје чаролије.

Дакле после пола године, више корона, строге социјалне дистанције уредништва, страдања рачунара наше техничке уреднице и солидног петогодишњег лаптопа одговорног уредника… часопис је пред вама. Приметићете да више нема Линка. Све информације о текућим скуповима радо ћемо објавити на сајту Читалишта www.citaliste.com и Фејс групи.

Списак претплатника објавићемо у новембарском броју. Извињавамо се свим старим и потенцијалним претплатницима што, из техничких разлога, каснимо са слањем предрачуна. Посебну захвалност дугујемо Министарству културе и информисања и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама на дугогодишњој подршци.

Горан Траиловић