Осмеси на лицима ваших ученика говоре све о вашем раду, то је оно што сам прво приметио“, реченица је библиотекара из Хонгконга која би, можда, требало да буде идеја водиља рада сваког школског библиотекара.

Током Светског конгреса школских библиотекара „Процват школске библиотеке: истраживање, политика и пракса“, одржаном у Риму, Италија од 17. до 23. јула 2023, библиотекарке ОШ „Душан Јерковић“ из Ужица Мирјана Радовановић Пејовић и Ана Дуковић упознале су актуелну праксу и истраживања у школским библиотекама широм света, као и многобројне колеге, школске библиотекаре.

Школски библиотекар из библиотеке школе у Хонгконгу Чинг Чи Сум посебно се заинтересовао за рад ужичких школских библиотекара. Иако није знао ништа о нашој земљи, није чак ни чуо за Србију, повезао је наше спортисте са нама. Школски библиотекари дали су му туристички материјал из Србије и убрзо се хонгконшки библиотекар јавио са жељом да дође у посету Србији. Пре тога, договорен је онлајн сусрет наших и њихових ученика, како би се упознали и једни другима представили свој рад.

Сусрет је почео представљањем и срдачним поздравом школских библиотекара, а ученици су међусобно упознавање почели презентацијама ова два потпуно различита и једно другом, непозната града. Упознали смо једни друге коз представљање државе, града, заставе, химне, школе, библиотеке… Зближили су нас спортисти, научници, писмо, национална књижевност… Уживали смо у читању поезије на кинеском језику, ученици из Хонгконга уживали су слушајући песму Тамо далеко коју су певале наше ученице. Певали смо другарима и на енглеском, показали им комплет лепињу, Златибор, Тару, Мокру Гору. Препознали смо се у начину живота, изласцима, друштвеним мрежама. Доказ да су деца истоветна где год да су, да су интересовања слична и да је љубав према књизи опет спојила далека места и светове.

Могућност да се непосредно упознају са културом, традицијом и животом других земаља, велика је подршка је и ученицима и библиотекарима у циљу сарадње и разумевања разноликости и доприноси доживотном учењу и стручној едукацији. С обзиром на једноставну, а прихваћену, електронску комуникацију међу младима широм света, верујемо да ће заједничко грађење нових облика сарадње, настале упознавањем и прожимањем, бити улазница за размену искустава и резултирати бољем упознавању и разумевању живота и света.

Извор: www.glaszapadnesrbije.rs