На Борским сусретима у оквиру интернационалног кустоског пројекта „Новим путевима у нову будућност” од 15. до 19. септембра биће одржан низ програма на неколико локација у Бору. Транснационални истраживачки тим и партнери пројекта ће кроз ове догађаје поделити своја истраживања разматрајући кинеску иницијативу „Појас и пут” и начин на који ће она изменити естетике и праксе у локалном контексту.

Борске сусрете ће, у четвртак 15. септембра у 18 часова, у приземљу Народне библиотеке Бор, отворити упознавање са истраживањем и програмом ове манифестације, током којег ће говорити Драган Стојменовић и Биљана Ћирић.

Програм се исте вечери наставља излагањем Јелице Јовановић „Инфраструктурирање региона. Материјалност и неопипљивост Новог пута свиле у Србији”. Ово истраживање бави се врло различитим пројектима кинеских компанија у Србији, али је нагласак на индустријским гигантима и великим инфраструктурним пројектима који су се у претходних 30 година нападно занемаривали, да би се сада чудесно обновили, захваљујући пробитачним међународним споразумима и билатералној сарадњи.

Програм у петак 16. септембра почиње у 14х посетом Кривељу у организацији Јелице Јовановић, коју води Милош Божић, под називом „Прва стаза неочигледне локалне историје”.

Сваког поподнева, Јелица Јовановић ће са локалним сарадницима организовати шетње. Четири локална приповедача – радник и мештанин села угроженог развојем рударства; инжењер; продавачица сира и студент – водиће групе посетилаца у обилазак града и његове околине и причати о његовој историји и садашњости из сопствене перспективе. Циљ шетњи је да се сагледају и освесте локална сећања и приче и да се размотре различите релације према екстрактивној економији око које је град настао.Место и време окупљања је плато испред Дома културе, 10–15 минута пре поласка. Број места у аутобусу за Кривељ је ограничен а заинтересовани треба да се пријаве до 12. 9. 2022. путем е-маил адресе jelica.jovanovic.011@gmail.com.

За 17:30 заказано је Отварање архиве – Приче између зидова уметнице Џесфи Џенг и заједничко читање у библиотеци. Приче између зидова представиће Виолета Стојменовић и Биљана Ћирић. Ради се о дугорочном партиципативном пројекту прикупљања личних записа (дневничких белешки, исповести, песама, прича, есеја…) о заједничком искуству проживљавања „нове нормалностиˮ и изградње живе архиве која се може репродуковати на различитим местима. Реализација пројекта почела је током првих локдауна по читавој земаљској кугли. Сваком аутору додељена је посебна фасцикла. У Народној библиотеци Бор биће похрањено око 2.000 прилога шестотинак аутора, писаних на кинеском, српском, амхарском, енглеском, јапанском, немачком, кореанском и многим другим језицима, а који сви заједно стварају један споменик нашем времену.

У 19 часова на програму су Кулинарски сусрети Хуа Јуна и шефа Ћуа –заједничка вечера. Оброци су бесплатни и сви су добродошли, али је број места ограничен. Заинтересовани треба да пошаљу пријаву Хуу Јуну, до 12.09.2022. на е-маил адресу oziqpizo@gmail.com. Пријава треба да садржи датум вечере на коју долазите, име и презиме и број телефона. Полазак на вечеру је из библиотеке, након програма.

У суботу, 17. септембра у 15 часова на програму је Друга стаза неочигледне локалне историје Јелице Јовановић; састанак је испред Дома културе 15 минута пре поласка.

За 17 часова истог дана заказано је јавно представљање пројекта „Новим путевима у нову будућност” и истоименог зборника (Ас yоу го…) у Народној библиотеци Бор. Учествују сарадници односно представници партнерских ћелија: Ларис Фрожје, директор Музеја Рокбанд у Шангају; Ајгерим Капар, платформа Ар.цом, Астана/Алмати; Робел Темесген, уметник, Адис Абеба/Осло; Синкне Ешету, писац, Адис Абеба; Драган Стојменовић, библиотекар, НБ Бор; Биљана Ћирић, оснивачица Шта би кустосирање требало / могло да буде и иницијаторка овог истраживања. Представљање ће бити на енглеском језику, с преводом на српски језик.

У 19:30 су Кулинарски сусрети Хуа Јуна и шефа Ћуа.

У недељу, 18. септембра у 15 часова на програму је Трећа стаза неочигледне локалне историје Јелице Јовановић; окупљање је испред Дома културе, 15 мин пре поласка.

За 17:30 истог дана заказан је Жалбени перформанс Робела Темесгена, о коме овај уметник каже: „Треба да ожалимо земљу коју вероватно никад раније нисмо видели или нисмо за њу ни знали. Међутим, зарад сазнања које ћемо поделити, ожалићемо земљу и као странци, што и јесмо, и, истовремено, као људи свесни/дирнути злостављањем кроз које је предложена земља прошла. Део процеса биће и заједнички договор о оближњем месту за жаловање. Користећи приручник Упркос лишавању (Despite Dispossession), разговараћемо о телесним гестовима и покретима из наше личне и колективне прошлости. На крају ћемо одабрати неколико телесних техника које ћемо увежбати на лицу места и извести. Током сесија ћемо испитивати појмове жаљења, жаловања, исцељења и одговорности.ˮ

У 19 часова на програму су Кулинарски сусрети Хуа Јуна и шефа Ћуа.

У понедељак у 14 часова на програму је Четврта стаза неочигледне локалне историје Јелице Јовановић; окупљање је испред Дома културе, 15 мин пре поласка. У 17:30 истог дана, Драган Стојменовић госте води кроз библиотеку и упознаје са Завичајним одељењем.

Организатори Борских сусрета су „Шта би кустосирање могло / требало да буде” и Народна библиотека Бор, а догађај је конципирала кустоскиња Биљана Ћирић.

Учесници Борских Сусрета су: Робел Темесген (уметник, Адис Абеба), Ларис Фрожје (директор Уметничког музеја Рокбанд у Шангају), Синкне Ешету (писац, Адис Абеба), Ајгерим Капар (самостални кустос, Алмати, Казахстан), Јелица Јовановић (архитектица, Београд), Ху Јун (уметник, Београд/Шангај/Мелбурн), Џесфи Џенг (уметница, Сјамен/Шангај), Драган Стојменовић (Народна библиотека Бор), симона дворак (кустоскиња), Владимир Радивојевић (фотограф, Бор), Небојша Јамасаки (уметник), др Виса Тасић (инжењер електронике), Милош Божић (члан локалне заједнице Кривеља), Катица Радојковић (произвођач и продавац сира), Немања Стефановић (студент)

„Новим путевима у нову будућност” дугорочни је пројекат и истраживачко испитивање којим се промишља иницијатива „Појас и пут” и како ће она изменити естетике и праксе свакодневног живота у различитим локалним контекстима у Етиопији, Србији, Словенији, Узбекистану, Кини, Казахстану. Борски сусрети представљају кулминацију рада и истраживања обављених у претходне две и по године.

Извор: www.telegraf.rs