Промоцијом звучних књига завичајних ауторки Катарине Богдановић и Селене Дукић, Народна библиотека „Вук Караџић“ је обележила 157 година од оснивања.

Пројекат под називом „Вук звук“ реализован је у сарадњи са Центром за неговање традиционалне културе „Абрашевић“, у чијем је студију снимљен тонски запис.

Текст су читале Ана Антонијевић Николић и Марија Ракић Шаранац, запослене у крагујевачкој библиотеци.

У Народној библиотеци „Вук Караџић“, Удружење писаца Крагујевца промовисало је зборник поезије са овогодишњег конкурса „Песмом против бомби“ и доделио награде и похвале најбољим ствараоцима, који су одговорили на тему посвећену бомбардовању наше земље пре 14 година.

У Зборнику је заступљено више од 100 песама. Конкурсу су се одазвали песници из целог света.

Изложбом фотографија „Жути прслуци“ младог крагујевачког фотографа Лазара Новаковића у Малом ликовном салону званично је отворен 13. Фоторама Фест.

У селу Ђурђево надомак Раче, Центар за археологију “Драгослав Срејовић“ Универзитета у Крагујевцу, открио је нетакнута археолошка налазишта Старчевачке културе енеолитског доба.

Локалитет „Ђурђева главица“ познат је још из 1960. године и потиче из енеолитског периода.

Поставка „Архиви у Србији“, које је отворена у Историјском архиву Шумадије у оквиру манифестације „Културно лето“, даје пресек стања архивске делатности, кроз информације о броју запослених у овој области, капацитетима депоа и начинима финансирања архива.

Изложба је настала поводом обележавања 75 година рада великог броја архива у Србији и 125 година од доношења првог закона о Државној архиви 1898. године, на основу кога је две године касније започела рад данашња централна установа, Државни архив Србије.

Пред 40 хиљада посетилаца, колико је званично убележено на 13. Арсеналу наступало је током четири фестивалска дана преко 70 извођача из 16 земаља широм региона и света.

На неколико локација одржани су и пратећи програми, фестивала који из године у годину има све већи музички апетит као и његова публика, која је ове године пристигла у највећем броју из Словеније.

Извор: www.rtk.co.rs