Засигурно најлепша и најинтригантнија зграда Руме, била је зграда Хрватског дома, односно, Дома ЈНА или Дома Војске, како су је дуго знали, а сада Градска библиотека „Атанасије Стојковић“.

Зграда је подигнута 1912. у јеку националних заноса и стила сецесије. Након потпуне реконструкције, обнове и освежења, коначно добија своју намену – објекат који ће чувати све драгуље румске библиотеке.

У четвртак, 21. јула, почела је селидба са старе локације, у реновирану зграду Дома Војске, а директор библиотеке, Дамир Васиљевић Токић и сам помаже у селидби, заједно са момцима из кошаркашког клуба „Џез Баскет“, који то раде волонтерски.

– Пренели смо неколико полица и отприлике 3.000 књига, можда и мало више. То можда делује као мали број, али то су заправо два пуна камиона библиотечких инвентара, наглашава директор библиотеке.

Он наводи да су почели са научним одељењем, које је најлакше по питању бројности публикација, којих има око 20.000, а чека их селидба дечијег одељења и одељења за одрасле који су сигурно бројнији, можда чак и три пута, што значи да има нешто мање од 60.000 књига.

– Што се тиче самог завршетка радова, то не бих смео да прецизирам, с обзиром да смо тек започели ту динамику, и знаћу тек после недељу дана колико би то заиста трајало и којим темпом. Произвољни завршетак радова, уз једну дозу умерене резерве је почетак септембра, оптимистично објашњава директор.

С обзиром да је веома лепа вест пресељење библиотеке на нову, реновирану локацију, директор сматра да ће у договору са локалном самоуправом бити направљено пригодно свечано отварање, какво и доликује.

– На отварању би требало да буду позване и високе званице, попут управника Народне библиотеке, који нестрпљиво исчекује отварање, од када је био у радној посети код нас средином априла, затим управник Матице српске, као и представници Министарства културе, Покрајинског секретаријата за културу и многих других, додаје Васиљевић Токић.

Уз уређење ентеријера Дома Војске, уређено је и двориште самог објекта, које ће послужити за неки вид угоститељства уз одабрану књигу, евентуално кафу или чај уз представу или монодраму.

– У плану је да се одржавају догађаји попут монодрама, неких краћих представа, концерти, промоције књига, поемске вечери, прозне вечери. Ми смо тренутно на пола, тако да нам не остаје много простора да нешто од тога реализујемо за ово лето, али свакако да имамо у плану када могућности буду дозвољавале.

Како наводи и сам директор, до сада је био проблем ограничености простором, стога није било пуно могућности за организовање културних догађаја, али сада то неће бити проблем, па се већ планирају изведбе различитих представа и сличног програма.

– Паралелно са нашом селидбом, одвија се и монтажа полица, која је завршена 22. јула, у чију куповину и набавку је уложено 2.5 милиона динара. То су полице које су строго дефинисане библиотечким стандардима.

Да се и општина потрудила да се селидба што пре и боље реализује, говори чињеница да се нешто мање од 10 милиона динара помоћи издвојило из општинског фонда у ову намену, а ту је свакако и помоћ Јавних Предузећа „Комуналац“ и „Водовод“, чија возила се користе за превоз.

Фотографија: Сремске Вести/Петар Ремецки
Извор: www.sremskevesti.rs