Библиотека на отвореном у центру Новог Пазара за само недељу дана има на десетине корисника. У њој нема чланарине, нити одређених рокова. Књиге су доступне свима, а идеја је да циркулишу међу читаоцима тако што једну однесу, а другу оставе.

Ова је библиотека на отвореном обрадовала и најмлађе Новопазарце. Мерјем Пулић и њени вршњаци поклонили су своје књиге. Такав несебичан гест учи их и одговорности, па је значај ове несвакидашње библиотеке вишеструк.

На полицама те библиотеке су књиге које желе да и сами прочитају.

Мерјем сматра да је таква иницијатива одлична како би и млади научили да узму књигу, прочитају је и чувају и затим врате како би наредни читалац могао да ужива у њеном садржају.

Заштити децу од негативног утицаја технологија прави је изазов, тврди њихова учитељица Адела Мелајац. Ово је прилика да им се укаже на праве вредности.

„Прелепа прилика да деци дамо пример шта су приоритети у животу. Шта требамо неговати код њих и колико је битно читати, обогатити речник, кориговати понашање, и бежати од друштвених мрежа које су преплављене насиљем“ каже учитељица Адела.

Иницијативу активиста организације „За здрав Нови Пазар” својим донацијама помогли су и грађани. Њиховим и средствима чланарина финансирана је ова кућица прилагођена временским условима. Она има и свог библиотекара који брине о распореду књига и хигијени.

Концепт уличне библиотеке је такав да књиге „круже” међу читаоцима, ипак, уз одређена правила.

Правило је да сваки читалац може узети једну књигу, објашњава Емир Мурселовић из организације „За здрав Нови Пазар“. Овакво правило увели су након што су увидели да је интересовање велико и да се упркос бројним донацијама полице брзо празне.

Наслови и жанрови су разноврсни, па Новопазарци све чешће застају испред ове кућице са књигама. Идеја им се допада, а многи ће, кажу, донирати своје књиге.

С обзиром да је изазвала велико интересовање и пажњу, новопазарска улична библиотека могла би бити инсталирана и у другим деловима града.

Извор: www.blic.rs