НАЗАД НА САЈТ ИМПРЕСУМ НОВИ БРОЈ СТАРИ БРОЈЕВИ ПРЕТПЛАТА КОНТАКТ
 

Почетна


Назад на садржај

Проф. др Гордана Стокић Симончић
Универзитет у Београду, Филолошки факултет
Катедра за библиотекарство и информатику
gordana.stokic@yahoo.com


Двадесета генерација студената Катедре
за библиотекарство и информатику у Београду


У школску годину која је пред нама уписана је двадесета генерација студената Катедре за библиотекарство и информатику Филолошког факултета у Београду. Континуитет дводеценијског рада и 350 дипломираних студената пружа прилику да се начине први осврти и сумирају резултати, понајпре у погледу доприноса школованих библиотекара-информатичара развоју српског библиотекарства.

Катедра за библиотекарство и информатику са поносом истиче да школује перспективан кадар, чије време тек долази и за којим ће потребе бити утолико веће, уколико српско друштво буде више добијало карактеристике информационог друштва. Нова, информациона економија, отвара врата дипломираним библиотекарима-информатичарима да се позиционирају у широком дијапазону информационих радника: стваралаца информација (научника, истраживача, професора, едукатора, предавача...), делатника у области информатике (научника, инжењера, пројектаната, програмера, аналитичара...), радника на одржавању система и обради података (систем-администратора, администратора база података, оператера и другог особља рачунских центара), професионалаца у домену прикупљања, обраде и дисеминације информација (инструктора, координатора, консултаната, библиотекара) и манипуланата (поштанских и банкарских службеника, књиговођа, радника на циркулацији фонда у библиотекама). Актуелни проблеми статуса, имиџа и друштвеног утицаја, само су уобичајени појавни облик и пролазна фаза која се превазилази стасавањем све већег броја професионалаца, јачањем њихове професионалне самосвести, чврстим повезивањем и професионалним удруживањем. Визионарством и лидерством, такође.

Редакција Панчевачког читалишта и у овој теми броја жели да истакне значај професионалног образовања библиотекара, његову интернационалну димензију, динамичку структуру и хуману компоненту.


Преузми пун текст (87 КБ)