НАЗАД НА САЈТ ИМПРЕСУМ НОВИ БРОЈ СТАРИ БРОЈЕВИ ПРЕТПЛАТА КОНТАКТ
 

Почетна


Назад на садржај

Весна Вуксан, МА
vesnavuksan@bgb.rs

Милан Васиљевић, МА
milan.vasiljevic.bgb@gmail.com
Библиотека града Београда

Дипломци, где сте?
Истраживање о кретањима дипломираних библиотекара у Србији


Истина је – Катедра за библиотекарство и информатику постоји на Филолошком факултету у Београду, и то већ двадесет година. Сваке године прими у просеку 40 студената – бруцоша који махом нису потпуно сигурни да се налазе на правом месту. Интересантно је да један део ових збуњених младих људи остане на смеру, развије љубав према библиотекарству и коначно, дипломира. Питање је – шта се дешава после? Да ли ови библиотекари диплому смештају у најмрачнији ћошак тавана, или ентузијастично крећу у потрагу за послом у библиотеци?

Oвај рад представља покушај да се дође до података о професионалној судбини дипломираних студената Катедре за библиотекарство и информатику и оцени њихов допринос раду савремених српских библиотека. На репрезентативном узорку од 78 испитаника (23%) дипломираних библиотекара-информатичара, анкетом су добијене информације које сведоче о њиховом актуелном статусу, односу према професији и радном окружењу.

Кључне речи: библиотека, библиотекарство, информатика, Катедра за библиотекарство и информатику, диплома, посао, позиција, задовољство, перцепција

Преузми пун текст (272 КБ)