Добитник “Награде за модерни уметнички сензибилитет” Фонда “Тодор Манојловић” за 2017. годину је писац, есејиста и професор књижевности из Новог Сада, Сава Дамјанов, саопштено је на конференцији за новинаре која је почела тачно у подне данас, 21. фебруара у Римској дворани Библиотеке града Београда.

Сава Дамјанов је двадесет шести лауреат награде Фонда “Тодор Манојловић” који је основала Градска народна библиотека “Жарко Зрењанин” из Зрењанина.

Фонд “Тодор Манојловић” свој рад и ангажман отпочео је 21. јуна 1991. године са циљем прикупљања књижевне заоставштине, проучавања, објављивања, популарисања дела и чувања имена Тодора Манојловића, имајући у виду значај његовог дела и његових утицаја.

Тодор Манојловић (1883-1968), песник, драмски писац, есејиста, књижевни и ликовни критичар и преводилац оставио је за собом значајну, али недовољно истражену заоставштину. Рођени Бечкеречанин, али по свом опредељењу грађанин Европе, својом зрелошћу и ширином познавања модерне књижевности и уметности, утицао је на обнову српске поезије још у време Првог светског рата. Учествовао је у замаху који је модернистички покрет добио у послератном периоду. Појава прве драме Тодора Манојловића „Центрифугални играч” (1930) сматра се почетком модерне српске драме. Поред Станислава Винавера, био је најобразованији писац протеклог двадесетог века који је писао на неколико светских језика. Једини је аутор историје модерне европске и светске књижевности (пре Хуга Фридриха) и теоретичар који је пре Т. С. Елиота успоставио основе модерног схватања књижевне традиције.

Двадесет и седам година активног ангажмана и деловања Фонда „Тодор Манојловић” у оквиру Градске народне библиотеке „Жарко Зрењанин” дало је видне резултате и оправдало је своје постојање. Установљена је престижна награда под називом „Награда за модерни уметнички сензибилитет” која је профилисана у једну од водећих награда у Србији. О лауреатима одлучује Управни одбор Фонда, уз активно учешће претходних добитника Награде и ангажман запослених у Градској народној библиотеци „Жарко Зрењанин”.

Име добитника награде најчешће се објављује 17. фебруара, на дан рођења Тодора Манојловића. Награда се, према договору са лауреатом, додељује у договорено време у барокној сали Градске куће у Зрењанину. Награда се састоји од новчаног износа, повеље и објављивања књиге лауреата награде у едицији „Феникс” у оквиру издавачке делатности Градске народне библиотеке „Жарко Зрењанин”.

www.rtv.rs, 21. фебруар 2018. године.