Највећа регионална манифестација посвећена књизи почиње у недељу 21. октобра 2018. У сусрет 63. Међународном београдском сајму књига питали смо домаће издаваче које су то свевременске књиге, као и који су наслови тренутно најтраженији.

Овако изгледа њихова листа тренутно најактуелнијих књига:

Лагуна:

1. “Александар од Југославије”, Вук Драшковић
2. “Е, заболе ме – Суптилна уметност живљења”, Марк Мансон
3. “Хипи”, Пауло Коељо

Вулкан:

1. “Изгубљена Библија”, Игор Берглер
2. “Прелест”, Филип Грбић
3. “Последња девојка”, Надија Мурад

Геопоетика:

1. “Убиство Комтура”, Харуки Мураками
2. “4321”, Пол Остер
3. “Разговори с пријатељима”, Сали Руни

Прво место на Лагуниној листи најчитанијих књига до сада заузима “Ловац на змајеве” Халеда Хосеина, најтраженија књига у Вулкановом издаваштву је “Успех – Што да не” Џека Кенфилда, док се на првом месту Геопоетике нашла књига Јустеја Гордера “Софијин свет”.

На другом месту Лагунине листе налази се роман “Колиба” Вилијема Пола Јанга, а на трећем је љубавни роман “Авантура неваљале девојчице” Мариа Варгаса Љосе.

Другу позицију у Вулкановом издаваштву држи књига “Приче за лаку ноћ за мале бунтовнице 1.” Елене Фавили и Франческе Кавало, док је на трећем месту најчитанијих књига до сада роман “Шаптач” Доната Каризија.

У Геопоетици након “Софијиног света”, као најчитаније књиге нашли су се “Емоционална интелигенција” Данијела Големана и “Зовем се Црвено” Орхана Памука.

Поменуте издаваче питали смо и које су књиге тренутно најтраженије. У Лагуни је то књига Вука Драшковића “Александар од Југославије”, у Вулкану “Изгубљена Библија”, роман румунског аутора Игора Берглера, а тренутно најтраженија књига Геопоетике је “Убиство Комтура” Харукија Муракамија.

63. Међународни београдски сајам књига одржаће се на Београдском сајму од 21. до 28. октобра 2018. године, под слоганом “Радост читања”. Земља почасни гост је Краљевина Мароко, док је “град гост” ове године град Ниш.

Сајам књига пружиће прилику посетиоцима и да се сретну са писцима, критичарима и теоретичарима који припадају домаћоји и иностраној књижевности.

Па тако велико име мароканске књижевности, Тахар Бен Желун, добитник Гонкурове награде, долази на Сајам. Као истакнути гости издвајају се и словеначки песник Роберт Симонишек, амерички писац Питер Брет, португалски писац Валтер Уго Маи и перуански писац и новинар Сантјаго Ронкаљоло. На Сајам долази и Лејла Лалами која је добила “Америцан Боок Аwард” за роман “Мавров извештај” и била у најужем избору за Пулицерову награду.

Домаћи програм Сајма књига обухватиће дијалошко – трибинске целине и изложбе поводом обележавања значајних јубилеја у српској књижевности, 200 година од објављивања Вуковог рјечника, 120 година од рођења Десанке Максимовић, 125 година од рођења Милоша Црњанског и 150 година од рођења Михаила Петровића Аласа, истакли су из организације Сајма.

Школски дан на 63. Међународном београдском сајму књига биће четвртак, 25. октобар. Појединачне улазнице коштаће 250, а групне 150 динара.

Сајам књига биће отворен за посетиоце од недеље 21. октобра 2018. од 10 часова.