Поводом 100 година од смрти Милутина Бојића, у Атријум Народне библиотеке Србије, представљeн је зборник радова “Поетика Милутина Бојића” (уредили проф. др Јован Делић и др Светлана Шеатовић; Институт за књижевност и уметност у Београду, Библиотека „Милутин Бојић“ у Београду, Дучићеве вечери поезије у Требињу, 2017). Поетика Милутина Бојића први је зборник научних радова посвећен овом прерано преминулом српском песнику.

Поздравна реч: др Бојан Јовић, директор Института за књижевност и уметност у Београду.

У програму учествовали: проф. др Милош Ковић, проф. др Александар Јовановић, др Светлана Шеатовић и проф. др Јован Делић, Поезију Милутина Бојића говори глумац Дејан Чавић.

Поетика Милутина Бојића састоји се из 32 рада подељених у седам поглавља на 635 страна.

Научне студије књижевних проучавалаца из Србије, Републике Српске и Италије усмерене су на поетичка и жанровска питања (поезија, драма, преводи и позоришна критика) у свеукупном опусу овог уметника, али се баве и компаративним питањима и веома занимљивим проблемом рецепције. На крају зборника уредници су сместили и 32. рад који представља прилог биографији Милутина Бојића који је приредио Јован Пејчић.

Поред представљања зборника, истога дана отворена је и изложба „100 година Плаве гробнице“, ауторке Олге Јечменице. Том приликом, биће изложен оригинал рукописа „Плаве гробнице“ из 1917. године, пронађен пре три године и чува се у Библиотеци „Милутин Бојић“.

– Изложба је отворена од 8. до 13. новембра 2017. године.

Програм организују Институт за књижевност и уметност у Београду и Библиотека “Милутин Бојић” у Београду уз подршку Народне библиотеке Србије.

www.nb.rs, 8. новембар 2017. године.