У библиотеци “Димитрије Туцовић” у Лазаревцу, 15. маја 2018. је одржан стручни скуп под називом “БИБЛИОТЕКЕ – ЦЕНТРИ ЗНАЊА О ЕУ: информишите се о ЕУ у вашој локалној библиотеци”.

Уводничари су били Дубравка Савић из Делегације Европске уније у РС, Тамара Бутиган Вучај из Народне библиотеке Србије која је говорила о пројекту “Еуропеана”. Затим је у име Росице Добреве из Бугарске искуства из библиотека нашег суседа пренела Елизабета Георгиев. О програму Креативна Европа говорио је Милан Ђорђевић, а о Фондацији Темпус присутне је ближе упознао Горан Богуновић. О искуствима са ЕУтеком у свом окружењу говориле се Весна Црнковић из Јагодине (Народна библиотека “Радислав Никчевић”, Биљана Давидовски из Народне библиотеке Ужице, Нина Никодијевић из Народне библиотеке “Стефан Првовенчани” из Краљева и Ана Антонијевић из Народне библиотеке “Вук Караџић” из Крагујевца.

Циљ окупљања био је креирање амбијента сарадње, размене идеја и програма без конкуренције уз подршку. Округли сто резултирао је бољим разумевањем како између библиотека учесница тако и са присутним експертима.

www.bibliotekalazarevac.org.rs, 21. мај 2018. године.