На иницијативу чланице Управног одбора Друштва школских библиотекара Србије Јасмине Станков, у Зрењанину је обновљена подружница овог струковног удружења, која је основана у марту 2007. и која је, после неколико година, престала са радом.

На редовном састанку Актива школских библиотекара Средњобанатског управног округа, одржаном у Градској народној библиотеци „Жарко Зрењанин”, у организацији Матичне службе овдашње библиотеке, Станков је изнела иницијативу да се поново покрене рад подружнице, што је наишло на одобравање међу школским библиотекарима. Иницијативу су подржале и њене колеге из градске библиотеке, које су изразиле велику спремност за будућу сарадњу.

За председника подружнице изабрана је Мирјана Радовановић, библиотекарка из Основне школе „Жарко Зрењанин” у Зрењанину, а изабрани су и координатори подружнице по општинама.

Након договора о будућем раду, библиотекари су имали прилику да учествују у креативној радионици „Кад књиге оживе” ауторке Наташе Стојиљковић, гошће из Београда, иначе председнице Надзорног одбора Друштва школских библиотекара Србије.

Ово Друштво, као струковно удружење, основано је у Београду 2006. године, с циљем подизања квалитета школског библиотекарства у основним, средњим и специјалним школама Србије, побољшања положаја школских библиотекара и заједничког стручног усавршавања.

www.dnevnik.rs, 27. март 2018. године.