Трагедија се догодила у Београду на неочекиваном месту. Двојица радника једне фирме за противпожарне системе угушила су се у несрећи у згради Народне блиблиотеке у Београду. Сведоци кажу била је и експлозија.

Живот су изгубили мушкарац од око 30 и један од око 50 година.

“Они су затечени мртви”, каже за Мирко Лутовац, сарадник Хитне помоћи за комуникације и додао да се за сада не зна да ли су се они угушили или постоји неки други узрок смрти.

Како се претпоставља, излио се смртоносни гас угљен-диоксид (који је саставни део система за гашење пожара у посебно осетљиви, обејектима), а поједини електронски таблоиди тврде да има очевидаца који кажу да се догодила експлозија.

Из Хитне помоћи нису могли да потврде да је претходно било експлозије. Кажу да су примили у 13:13 сати позив да је неки систем за расхлађивање у квару и да се две особе гуше.

МУП је саопштио да се у архиву Народне библиотеке у Београду, око 13 сати догодило цурење гаса, а од последица гушења две особе су страдале.

Припадници Сектора за ванредне ситуације одмах по дојави изашли су лице места са пет возила и 18 ватрогасаца спасиоца, а приликом претраге зграде пронашли су два мушкарца у бесвесном стању.
Народна библиотека неће радити због истраге

Лица су предата Хитној помоћи и након покушаја реанимације, констатована је смрт двојице радника једне приватне фирме, који су највероватније радили пробу система за гашење пожара, наводи се у саопштењу.

Припадници Министарства унутрашњих послова наставиће да обезбеђују терен док се не обави увиђај. Узроци цурења гаса биће накнадно утврђени истрагом.

Запослени били безбедни

Министар културе Владан Вукосављевић изјавио је да запослени у Народној библиотеци Србије нису били угрожени у несрећи која се данас.

Вукосављевић је рекао новинарима да полиција и тужилаштво утврђују околности тог случаја, а да се према првим информацијама трагедија у НБС десила када се излио отровни гас из апарата за гашење пожара који су контролисала два радника приватне фирме.

“Најтрагичније јесте да су живот изгубиле две особе које су радиле у овласћеној фирми за сервисирање противпожарног система који су били у обиласку и контроли система”, навео је Вукосављевић и додао да нису били угрожени запослени у НБС и да није оштећена имовина те установе.

Вукосављевић је напоменуо да није било експлозије него наглог цурења гаса у контролној соби након чега су запослени одмах евакуисани.

Он је рекао да су радници настрадали, јер се очигледно ради о веома скученом простору контролне собе, те да гас обично изазива несвестицу, а не смрт.

Вукосављевић је рекао да не може званично да потврди у којој фирми су настрадали радили, али је рекао да је чуо да се ради о предузећу које се дуже од две године бави надзором и контролом противпожарног система и да има закључен уговор са НБС.

“Реч је о овлашћеном и сертификованом правном лицу, а посао су очигледно обављале особе које су за то стручне”, казао је министар.

www.tanjug.rs, 25. август 2018. године.