Плажа, кафа и књига – звучи идеално, зар не? Дане на плажи често користимо да бисмо се посветили читању књига за које немамо времена током радних дана, али ни читање одређених дела пред сам пут такође није лоша идеја.

Књижаре су пуне одличних путописа, али такође и књижевних дела у којима се помињу атрактивне дестинације. Уколико сте неодлучни око избора дестинације за одмор, можете прочитати неку од ових књига. Описи места и градова који се у њима помињу ће вас сигурно инспирисати.

Лоренс Дарел – Грчка острва

Мајстор феноменалних описа природе, Лоренс Дарел, још седамдесетих година је написао својеврсни водич кроз грчка острва. То колико је интересантан за читање говори чињеница да је популаран и данас.

Ово дело није путопис у савременом туристичком смислу, који ће вам пружити практичне информације о превозу, ценама, и местима где можете нешто појести. Реч је о аутобиографском роману који нам дочарава личне доживљаје самог аутора током његових путовања. Читајући ово дело схватићете колико се античка Грчка преплиће са савременом.

Читањем ове књиге пожелећете да посетите и острва попут Крита и Крфа, која су популарне дестинације већ годинама уназад, па је исти случај и кад је у питању лето за младе 2018. године. Препуштајући се читању овог дела, осетићете грчку атмосферу и пре одласка на одмор.

Џорџ Орвел – Каталонији у част

Познати аутор Џорџ Орвел написао је веома специфичну књигу, која је дело о политичкој историји, а уједно је и путопис и аутобиографија овог писца. Књига Каталонији у част приказује политичку ситуацију у Шпанији током Шпанског грађанског рата, али и сопствена ратна искуства енглеског писца.

Осим описа ратних догађаја, Орвел пише о чудесној Барселони за коју, када је посетите, никада не бисте рекли да је некада била средиште овако бурних догађаја. Њени весели становници, утицај Далијеве уметности, шаренолике пијаце и туристи лоцирани око најзанимљивијих грађевина сигурно не одају овакав утисак.

Елизабет Гилберт – Једи, моли, воли

Још једна животна прича описана је у овом чувеном делу, које је касније претворено и у истоимени филм са Јулиом Робертс у главној улози. Једи, моли, воли је књига о жени која одлучује да, након развода и депресије која је уследила, остави све за собом и отисне се на духовно путовање.

Осим што ће вас можда научити како да се и сами носите са проблемима, ова књига ће вас упознати и са прелепим пределима Италије, Индије и чувеног индонежанског острва Бали. Па ко на Балију не би нашао спас од проблема?

Читајући ово дело осетићете атмосферу овог острва, хиндуистичке религије и добити жељу да што пре обиђете чувена пиринчана поља. А можда и да се заљубите.

Бил Брајсон – Ни тамо, ни овде

Духовити списи талентованог америчког писца Била Брајсона сигурно ће вас забавити. Он на оригиналан начин у делу Ни тамо, ни овде дочарава пределе 22 европска града. Он нас води од најсеверније тачке Европе, Хемерфеста у Норвешкој до узаврелог Истанбула.

Оно што ће нашим читаоцима посебно бити занимљиво јесте чињеница да је једно поглавље посвећено тадашњој Југославији. Уколико сте за нешто другачији тип одмора које подразумева обилажење европских градова, ово је штиво за вас.

Алекс Гарланд – Плажа

Још једно дело које је претворено у веома познат филм је Плажа аутора Алекса Гарланда. У филмској адаптацији главна улога додељена је славном Леонарду ди Каприју. Управо након ове књиге и филма, тајландско острво Ко Пи Пи је постало веома популарно међу туристима.

Авантуре америчког туристе који долази у Бангког у жељи да искуси чувени тајландски провод, и при том завршава као део заједнице на скривеној плажи, инспирисаће вас да у ранац спакујете све што вам је неопходно и упустите се у нове пустоловине.

Можда до сада нисте размишљали о читању путописа, али уколико сте љубитељи путовања и авантуре дефинитивно би требало. Ове књиге ће вам поред описа дестинација пренети и атмосферу која тамо влада, и сигурно вас инспирисати на нове подухвате.

Текст је објављен у сарадњи са сајтом Beleške.com

www.sinhro.rs, 22. мај 2018. године.