Шведска краљевска академија објавила је име овогодишњег лауреата Нобелове награде за књижевност који је својим изузетним књижевним делом и радом испунио критеријуме по којима се додељује ово престижно признање.

Добитник овогодишњег највећег светског признања у области књижевности је Казуо Ишигуро.

Казуо Ишигуро је 114. лауреат Нобелове награде за књижевност.

Шведска краљевска академија у свом образложењу каже да је признање припало овом писцу због тога што је у својим романима велике емотивне снаге, открио амбис који се крије испод нашег илузорног осећаја повезаности са светом.

Казуо Ишигуро пише романе, али и сценарија за филмове и серије. Рођен је у Нагасакију 1954. а са пород.цом се шездесетих година преселио у Велику Британију. Досад је објавио осам романа, а најпознатији је по делима Не дај ми никада да одем (Невер Лет Ме Го) и Остаци дана (Тхе Ремаинс оф тхе Даy), по ком је снимљен истоимени филм 1993. године. За књигу Остаци дана добио је Букерову награду. Последњи роман Закопани џин (Тхе Буриед Гиант) издао је 2015. године.

ИК Дерета је до сада објавила неколико превода Ишигурових књига: Сликар пролазног света, Закопани џин, Остаци дана, Не дај ми никада да одем, Ноцтурнес.

Био-библиографске податке овогодишњег лауреата можете погледати ОВДЕ.