У Народној библиотеци Бор синоћ је представљен бр. 34-35 часописа Бележница, који ова библиотека редовно издаје већ двадесету годину.

На представљању су говорили чланови редакције, библиотекари Народне библиотеке Бор, и аутори прилога Милан Ракита, Јелена Радовановић и Слађана Ђурђекановић Мирић.

Посебно су истакнути текстови који описују и анализирају културну делатност Народне библиотеке Бор, циљеве и резултате едукативних пројеката као што су Разлистани Цветник, који је подржало МК РС, и серија радионица медијског описмењавања деце које се у библиотеци реализује у сарадњи са новинарима портала Ист Медиа, а уз подршку Академије Дојче Веле.

У новом броју Бележнице, поред тога, можете прочитати и како је настајао контроверзни и врло утицајан роман Трумана Капотеа Хладнокрвно убиство, о чему је писала Ана Јанковић, избор из провокативне нонсенс поезије локалних песника Саше Ловића и Саше Јовановића, који је приредио и приказао Горан Миленковић и поезију немачког песника Ериха Фрида у избору и преводу песникиње Јелене Радовановић.

На стваралаштво Анђелке Ковачевић и њену, односно улогу њене галерије у ликовном животу Бора подсећа кустос саветник Музеја рударства и металургије у Бору Слађана Ђурђекановић Мирић.

Посебну целини чине преведени одломак о радничкој борби за еманципацију кроз радничка гласила из студије француског филозофа Жака Рансијера, теоријски поткрепљен и критички интониран приказ документарно-етнографског филма Срећно! Бена Расела који је написао социолог Милан Ракита и белешка Драгана Стојменовића која прати избор фотографија за корице и табле на којима су репродуковани негативи пробних снимака са сигнатуром из колекције фото-документације РТБ БОР која се чува на Завичајном одељењу библиотеке.

www.stmedia.rs, 27. март 2018. године.